Interviu cu Marius Cerghizan, candidatul PNL la funcția de primar al comunei Sântana de Mureș

Distribuie pe:

Comunele sunt într-o permanentă competiție între ele. Dacă nu ești pregătit vine primarul din comuna vecină și îți ia banii pentru proiecte”

- Sunteți candidatul PNL la funcția de primar al comunei Sântana de Mureș. Pentru început am să vă rog să le spuneți cititorilor noștri ce v-a determinat să intrați în această competiție electorală?

- Bună ziua! În primul rând, vreau să mulțumesc pentru oportunitatea de a împărtăși viziunea mea. M-am implicat în politică pentru că am simțit că pot aduce o schimbare pozitivă în comunitatea mea. Candidez pentru că îmi doresc ca Sântana de Mureș să intre într-o altă etapă de dezvoltare. Știu cum să cresc ritmul și am experiența necesară pentru ca să pot să fac ce trebuie făcut. Am două mandate de consilier local, unul de consilier județean și de 12 ani conduc o instituție a statului român, Registrul Auto Român. Pot să pun această experiență în slujba comunității din care fac parte. Mă doare să văd cum lucruri de bun simț care trebuiau făcute demult nici măcar nu sunt luate în seamă. Ce să mai zic atunci de proiectele mari.

- Sloganul dumneavoastră de campanie, Sântana în mișcare”, sugerează o viziune dinamică. Ce inițiative specifice  aveți în plan pentru a transforma acest slogan în realitate?

- Exact! “Sântana în mișcare” reprezintă dorința mea de a vedea comunitatea noastră într-un continuu progres și dezvoltare. Pentru a transforma acest slogan în realitate, planificăm să investim în modernizarea infrastructurii, să promovăm turismul și economia locală, să îmbunătățim serviciile sociale și să facilităm participarea activă a cetățenilor în procesul decizional al administrației locale prin intermediul unui dialog deschis și transparent.

- Ați menționat și un al doilea slogan, Nu eu, noi”. Ce semnificație are acest slogan și cum îl veți implementa în administrația comunei?

- “Nu eu, noi” reflectă credința mea în puterea colaborării și solidarității în atingerea obiectivelor comunitare. În administrația comunei, intenționez să promovez o abordare participativă și inclusivă, în care cetățenii sunt implicați activ în procesul decizional și în identificarea soluțiilor pentru problemele comunității. Vreau să construim împreună un viitor mai bun pentru Sântana de Mureș, în care fiecare locuitor să se simtă parte dintr-o echipă unită și dedicată progresului.

- Cum trebuie să fie un primar ca să reușească să facă proiecte mari?

- Primarul, cel care se ocupă de treburile unei  localități nu trebuie doar să rezolve problemele care apar. Trebuie să fie proactiv. El trebuie să aibă viziune, curaj și să știe care sunt butoanele pe care trebuie să apese ca să miște lucrurile. Vă dau un exemplu: primarul nu așteaptă să-i pice din cer proiecte sau finanțări. El trebuie să știe clar cum poate să dezvolte comuna și, ca un bun gospodar, să facă din timp studiile necesare, să scrie din timp proiectele și să umble după finanțarea lor. Dacă nu ești activ, dacă nu știi să deschizi ușile care trebuie, la județ sau în București, să nu credeți că vine și aruncă cineva după tine cu bani pentru drumuri, apă - canal, școli sau terenuri de sport. În PNL am colegi primari care au reușit să schimbe fața comunelor lor radical. Am stat lângă ei și am văzut cum au reușit. Și rețeta nu este una secretă: viziune, curaj și foarte multă activitate. Să fii bătăios. Comunele sunt într-o permanentă competiție între ele. Dacă nu ești pregătit vine primarul din comuna vecină și îți ia banii pentru proiecte. Banii sunt limitați, nu sunt pentru toată lumea. Niciodată nu au ajuns pentru toți, pentru toate proiectele. Oricine poate compara cum s-au mișcat lucrurile în Sântana de Mureș față de Sângeorgiu de Mureș sau Sâncraiu de Mureș.

- Sunteți activ. Asta rețin din ce ați spus și acum înțeleg și sloganul Sântana în mișcare”.

- Da, sunt activ. Așa mă știe lumea. Și în plus stabilesc ușor relații cu oamenii pentru că sunt deschis. Omul te simte una, două dacă ești sincer sau nu. Eu mă uit oricând în ochii oricui. Asta mă va ajuta în funcția de primar. Oamenii mă vor putea găsi ușor, în instituție sau pe stradă. Nici nu se poate altfel.

- Este un avantaj că Sântana de Mureș se învecinează cu Târgu Mureș?

- Eu zic că este un avantaj clar că suntem lipiți de oraș. În primul rând pentru economia comunei, pentru mulți, vecinătatea orașului fiind o oportunitate să-și deschidă aici afaceri.  Locuitorii din Sântana de Mureș sunt aproape de unitățile medicale atât de apreciate din Târgu Mureș, sunt aproape de facilitățile comerciale sau de liceele din oraș. Pentru noi însă rămâne marea problemă a accesului în oraș pentru că administrația locală din Târgu Mureș nu a fost în stare, în aproape 35 de ani de la Revoluție, să construiască un pod peste Mureș. Nu unul, cel puțin două trebuiau să construiască.

- Unul dintre aspectele importante ale programului dumneavoastră electoral este dezvoltarea infrastructurii. Cum veți prioritiza proiectele în acest domeniu și cum vă veți asigura că resursele sunt folosite eficient și transparent?

- Prioritizarea proiectelor de infrastructură se va face pe baza unei evaluări detaliate a nevoilor comunității și consultării cu cetățenii și experții în domeniu. Vom asigura transparența în utilizarea resurselor prin intermediul unui proces decizional deschis și participativ, în care fiecare proiect și cheltuială vor fi supuse unei evaluări riguroase și vor fi comunicate clar cetățenilor. De asemenea, vom implementa mecanisme de monitorizare și raportare pentru a asigura eficiența și responsabilitatea în utilizarea fondurilor publice.

- În ceea ce privește promovarea turismului, ce strategii veți utiliza pentru a atrage turiști în comunitatea dv. a și pentru a sprijini economia locală?

- Pentru a promova turismul și a sprijini economia locală, planificăm să dezvoltăm un plan de marketing turistic și să organizăm evenimente culturale și festivaluri locale care să atragă turiști. De asemenea, vom investi în infrastructura turistică, inclusiv în construirea de facilități de cazare și restaurante, pentru a oferi o experiență de calitate turiștilor și pentru a stimula sectorul turistic și economia locală.

- În general, lumea vrea să afle și aspecte care țin de viața privată a candidaților. Pentru că spațiul nu ne permite, vă voi adresa doar două astfel de întrebări. Sunteți tată, aveți o familie, aici, în Sântana de Mureș. Aveți timp pentru ei? I-ați pregătit pentru campania electorală care urmează să înceapă.

- Sunt căsătorit cu Alexandra de 14 ani și împreună avem doi fii minunați, David, de 12 ani și Matei, de 5 ani. Pentru asta îi mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare zi! Ei sunt sufletul și puterea mea. Da, mă susțin și în plus de asta cred că sunt cei mai corecți critici ai mei. Mai ales soția și fiul cel mare. Desigur, o critică constructivă, dar e foarte bine că este așa.

- Ce face Marius Cerghizan în timpul liber?

- Când nu muncesc îmi petrec timpul împreună cu familia și avem activități comune. Ne plimbăm cu bicicletele, jucăm fotbal sau mergem să vizităm locuri din țară. Multă lume știe de pasiunea mea pentru mașini de epocă. Îmi place să iau epave și să le readuc la viață. Mă bucur când văd că, de unde era poate un morman de fiare, acea mașină își recapătă forma și frumusețea de altădată. Chiar dacă acum nu mai am mult timp pentru această pasiunea, nu va dispărea. (Redacția)

Lasă un comentariu