Spectacolul “Emigranții”, de Slawomir Mrozek, se transformă într-un proiect de teatru-manifest

Distribuie pe:

Spectacolul “Emigranții”, care îi are în distribuție pe actorii Liviu Pancu și Csaba Ciugulitu, este un proiect cultural realizat de Teatrul Scena în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș, a avut premiera în data de 27 aprilie, iar conceptul de teatru-manifest va fi lansat începând cu a doua reprezentație, programată în data de 10 mai, de la ora 19,30.

“De câteva zile s-a conturat un proiect de teatru-manifest (...) Noi jucăm piesa «Emigranții» după Slawomir Mrozek. Este o piesă rescrisă de către Sorin Misirianțu, un actor și un regizor de marcă al României, prin prisma experienței pe care o are din deplasările în străinătate. A jucat foarte mult în diaspora și cunoaște foarte bine frământările și problemele celor plecați (...). Pentru noi este o piesă de rezistență prin faptul că Misirianțu a venit aici, la Teatrul Scena. Acest spectacol de teatru-manifest va fi lansat de către artiști, vineri, ca temă de dezbatere, după care vor fi aduși profesioniști de la instituții abilitate, care pot vorbi despre ceea ce înseamnă statutul de emigrant (...). E un spectacol de teatru-manifest pentru că în momentul în care ne-am apucat de cercetare, de analiză, de învățare a textului, de regie și de interpretare, am aflat un adevăr înfiorător: deși noi, artiștii, suntem ancorați în societate, adevărul acesta ne-a speriat”, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, președintele Asociației Teatrul Scena din Târgu Mureș, actorul Liviu Pancu, citat de Agerpres.

Liviu Pancu a arătat că Teatrul Scena, care funcționează în Cetatea Medievală Târgu Mureș, în colaborare cu UMFST, lansează un nou concept teatral în cadrul repertoriului acestui teatru alternativ, care va împlini 25 de ani, după ce a inițiat spectacole-eveniment desfășurate în aer liber, cu producții mari precum “Romeo și Julia”, “Hamlet”, “Fahrenheit 451”, “Cei trei mușchetari”, “Eu”, cu un scenariu după “Istoria religiilor”, “Zamolxe” și “Oedip rege”.

“Să nu uităm spectacolele de interior ale Teatrului Scena, din Bastionul Croitorilor, apoi organizarea de festivaluri medievale de renume din țară, dintre care amintim Sighișoara Medievală, MedievArtFest Târgu Mureș, MedievArtFest Alba Iulia, MedievArtFest Ardud, MedievArtFest Târgu-Neamț, MedievArtFest Sebeș sau festivalul de umor UmorScena și multe alte activități ce s-au înscris în patrimoniul cultural al orașului. Colaborarea strânsă cu UMFST Târgu Mureș deschide acestui proiect de teatru-manifest oportunități multiple, în care artiștii vor enunța problema și o vor întruchipa prin cele două personaje, iar profesioniștii vor continua, printr-o analiză profesionistă, această emigrație ce plasează România pe un loc nu tocmai lăudabil prin migrația populației într-un ritm alarmant”, a spus Pancu.

Acest spectacol prezintă criza existențială a doi expați radical diferiți, un intelectual și un muncitor pe șantier, care împart subsolul sordid al unei clădiri și visul către un tărâm al fericirii.

“Acest proiect a pornit din prietenie cu Sorin Misirianțu. Am mai avut colaborări la Teatrul Național, dar pentru prima dată colaborăm la Teatrul Scena. Este o mare plăcere și a pornit totul dintr-o idee.

S-a muncit la acest spectacol, mai ales Sorin a muncit la el când l-a rescris, dar s-a muncit și e un spectacol de suflet, pot să spun, pentru că aproape fiecare dintre noi avem rude sau prieteni plecați prin alte țări și știm ce înseamnă distanța, ce înseamnă dorul. Eu am un frate plecat de câțiva ani. Legat de personaje, a fost și ușor, dar și greu să ne apropiem de personajele acestea, pentru că eu n-am fost plecat. Dacă plec cu teatrul, să zic, într-un turneu de o săptămână, o lună, după maxim cinci zile deja mi-e dor să vin acasă. Ideea spectacolului este: «De ce ne întoarcem? Pentru că țara asta ne iartă și ne iubește!»“, a arătat Csaba Ciugulitu.

Cei doi protagoniști ai spectacolului “Emigranții”, Liviu Pancu și Csaba Ciugulitu, sunt actori ai Teatrului Național din Târgu Mureș și susțin că au mai avut colaborări cu regizorul Sorin Misirianțu de-a lungul carierei lor, dar că acum este prima colaborare la Teatrul Scena.

În conferința de presă, președintele Asociației Teatrul Scena, Liviu Pancu, a mai anunțat un proiect aflat în derulare la acest teatru de nișă, în cadrul “Atelierului de Gândire Scena”, din Programul Nocturne Culturale.

“În aceeași măsură și cu mare drag vă anunț un proiect în desfășurare al Atelierului de Gândire Scena. Micul teatru din Cetate ne propune o incursiune în cele mai fine colțuri ale sufletului prin proiectul Gabriel Hypnotic Scena. Aflat în plină desfășurare, proiectul tinde să aducă la Târgu Mureș personalități marcante din lumea gândirii și, mai mult, să stimuleze în rândul spectatorilor dorința unei gândiri pozitive și constructive. Am spune că ne dorim cât mai multe evenimente să rodească în această lume agitată, în orașul nostru și în Cetatea Sufletului la care fac referire artiștii. Parafrazăm o replică din spectacol și spunem că «gândirea nu este o prostie și nu doare»“, a afirmat Liviu Pancu.

Lasă un comentariu