Eveniment: Cufărul lui Mihai Eminescu, expus la Biserica de Lemn din Târgu Mureș

Distribuie pe:

Începând de ieri, cufărul lui Mihai Eminescu este expus la Biserica de lemn din Târgu Mureș. Valorosul obiect care l-a însoțit pe marele poet de la vârsta de 8 ani poate fi admirat până în 15 iunie, zilnic, în intervalul orar 08.00 - 12.00 și 15.00 - 19.00, mai puțin în timpul programului liturgic.

Evenimentul de ieri s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei și în colaborare cu Protopopiatul Ortodox Român Târgu Mureș. Acesta a început cu slujba Te Deum, fiind urmat de alocuțiuni ale invitaților: inspectorul școlar de Limba Română, profesoara Mioara Kozak, directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș, Nicolae Băciuț, scriitorul Valentin Marica. În cadrul evenimentului au susținut momente artistice interpreta Leontina Pop și actorii Cristian Bojan și Vlad Haneș.

Omul de afaceri târgumureșean Cosmin Pop a achiziționat cufărul în anul 2017 la o licitație.

“L-am achiziționat după extrem de multe emoții, cred că vreo 10 zile înainte nici n-am dormit, pentru că sunt un împătimit de Eminescu dintotdeauna. N-ai zice despre un om care se ocupă cu afaceri că ar putea să aibă o adicție față de un personaj de o emoție cum este Eminescu (...). În 2017 l-am achiziționat. Am fost și surprins să văd că un astfel de obiect poate să ajungă la vânzare la cea mai mare casă de licitații din România. Și cu foarte mari emoții am stat, fiindcă nu știam ce luptă mă va aștepta la capăt. Cred că prin voia sorții, probabil și cu acordul fostului proprietar, cu acordul spiritual al lui Eminescu, l-am achiziționat. Dar dincolo de întâmplări, cu voia Domnului, a ajuns să fie al meu. Și astăzi mă bucur fiindcă a fost expus în Biblioteca Metropolitană, la Biblioteca Națională a României, la Muzeul Național al României, în Palatul Parlamentului. Și iată că astăzi ajunge la Biserica de Lemn din Târgu Mureș”, a declarat, pentru AGERPRES, omul de afaceri, Cosmin Pop.

Cufărul lui Mihai Eminescu, marcat, “M. Eminovici” pe placheta centrală, este un obiect ce i-a aparținut marelui poet de-a lungul întregii sale vieți și care a fost realizat de Louis Vuitton la celebra casă de modă franceză fondată în 1854. Marele poet a primit cufărul de la tatăl său, Gheorghe Eminovici, la o fragedă vârstă. Călător în țară și în Europa, de la vârsta de 8 ani, Eminescu transformă banalul geamantan într-un tovarăș nelipsit. În adolescență, însoțind trupele de actori în lungi turnee, poetul avea nevoie de un cufăr de voiaj, unde să-și adune puținele haine, cărțile și manuscrisele, la care ținea foarte mult. Același cufăr l-a însoțit pe Eminescu și la Viena și la Berlin în timpul studiilor făcute. Obiectul, aflat astăzi în proprietatea unui târgumureșean, l-a însoțit pe marele poet până la sfârșitul vieții sale.

Biserica de Lemn din Târgu Mureș, cea care l-a găzduit într-o noapte de iunie, în 1866, pe poetul Mihai Eminescu, păstrează și acum toaca pe care acesta o auzea lovindu-se de clopotniță, în noaptea cu furtună pe care a petrecut-o ud leoarcă în turnul bisericii, fapt relatat de acesta în “Geniu pustiu”.

Dragoș Bardoși (Sursa foto: Agerpres)

Lasă un comentariu