Casa Națională de Sănătate - Nou: servicii pentru persoanele neasigurate

Distribuie pe:

Contractul-cadru care va intra în vigoare după 1 iulie prevede, ca noutate, pachete de servicii pentru persoanele neasigurate în scopul depistării unor afecțiuni grave (cancer, hepatită, HIV/SIDA la gravide), a anunțat președintele Casei Naționale de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea, potrivit agerpres.ro: “Se preconizează ca medicii de familie să poată trimite persoanele neasigurate pentru investigații în caz de suspiciune de afecțiuni oncologice, hepatite B și C și virusul HIV la gravide, servicii care vor fi decontate de Casa Națională de Sănătate. Ca urmare a negocierilor, reușim să stabilizăm situația în sistemul medical. (...) Atât în asistența medicală primară, cât și în ambulatoriul de specialitate se vor menține valorile de puncte, astfel ca oamenii să poată avea predictibilitate și sustenabilitatea activității lor, nu la valori nemaipomenite, dar măcar la nivelul în care să își poată desfășura activitatea. (...) Ne-am dori o finanțare mult mai bună, dar în condițiile actuale credem că este un deziderat atins.(...) Tot în contractul-cadru se prevede că se pot desfășura activități de prevenție, începând cu adolescenții”.

Președintele CNAS a precizat că mulți adolescenți se confruntă cu adicția, una dintre patologiile noi: “Educația pentru sănătate rămâne un deziderat esențial pentru fiecare dintre noi (...) Avem nevoie să educăm noile generații astfel încât să știe să se protejeze, să se adreseze serviciilor medicale și să se adreseze medicului de familie, cel puțin o dată pe an, în luna în care este ziua lor de naștere. Comportamentele preventive pot rezolva foarte multe”.

Președintele CNAS a pledat pentru schimbarea stilului de viață și adoptarea unor obiceiuri sănătoase prin “alimentație corectă și mișcare” pentru a preveni îmbolnăvirile: “Nu putem spune că totul este rezolvat. La acest moment există 190 de localități fără medic de familie sau puncte de lucru ale medicilor de familie din alte localități. Mai sunt alte 1.043 de localități cu deficit de personal medical din punct de vedere al medicului de familie și un necesar de 1.529 de medici de familie. Îmbătrânirea populației medicale impune măsuri de retenție a personalului medical, de îmbunătățire a condițiilor pe care noi le oferim acestui personal.(...) Există 5,5 milioane de pensionari și copii care au nevoie să aibă acces la îngrijire. Punem accent pe îngrijirea gravidei, copilului, nu în ultimul rând, pe vârsta extremă și, în primul rând, pe prevenție pentru fiecare segment de vârstă”.

Potrivit CNAS, există aproximativ 16,5 milioane de asigurați și 3 milioane de persoane neasigurate, din care doar 250.000 de persoane neasigurate înscrise la medicul de familie după 1 octombrie 2022.

Herdea a mai punctat că 28 de noi molecule sunt folosite, începând din 2024, pentru tratarea pacienților, existând 793 de procese intentate de pacienți CNAS pentru accesul la tratamente noi.

Lasă un comentariu