Coreea de Sud, China și Japonia participă, în 26-27 mai, la primul lor summit trilateral în peste 4 ani

Distribuie pe:

Liderii Coreei de Sud, Chinei și Japoniei vor participa la primul lor summit trilateral în peste 4 ani, care va fi organizat la Seul, pe 26-27 mai, a anunțat joi președinția sud-coreeană, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol va purta duminică discuții bilaterale cu premierul chinez Li Qiang și premierul japonez Fumio Kishida, înainte de o întâlnire în trei de luni, a declarat adjunctul consilierului pentru securitate națională de la Seul, Kim Tae-hyo.

Cei trei vor adopta o declarație comună în șase domenii de activitate, inclusiv economie și comerț, după summitul trilateral, a declarat el în cadrul unui briefing.

Cele trei state vecine au convenit să organizeze summitul anual începând cu 2008 pentru a stimula cooperarea regională, dar inițiativa a fost afectată de dispute bilaterale și de pandemia de COVID-19. Ultimul lor summit trilateral a avut loc la sfârșitul lui 2019.

Summitul are loc în contextul în care Coreea de Sud și Japonia fac eforturi pentru a-și ameliora relațiile tensionate de dispute istorice, aprofundând în același timp parteneriatul trilateral cu SUA, în contextul intensificării rivalității dintre Washington și Beijing.

Beijingul a avertizat anterior Washingtonul că eforturile sale de a dezvolta și mai mult relațiile cu Seul și Tokyo ar putea provoca tensiune și confruntare în regiune, notează Reuters.

China oferă exemplul unui model de Inteligență Artificială (AI) care se aliniază discursului oficial

Teoriile politice ale președintelui comunist chinez Xi Jinping vor avea de acum înainte un nou aliat sub forma unui chatbot, un model lingvistic impulsionat de Inteligența Artificială (AI) similar ChatGPT-ului american (cenzurat în China) și alimentat de tot mai omniprezenta gândire a liderului chinez, scrie miercuri agenția EFE, preluat de Agerpres.

Este vorba despre un model de limbaj cu învățare automată (LLM), un tip de program de inteligență artificială care poate recunoaște și genera text, acesta urmând să fie adaptat discursului oficial al partidului comunist chinez, a anunțat luni, pe contul său de pe rețeaua de socializare WeChat, revista Administrației spațiului cibernetic din China. “Profesionalismul și autoritatea culegerii vor garanta calitatea profesională a întregului conținut generat” de program, se arată în același mesaj.

Teoria președintelui chinez, cunoscută oficial ca “Gândirea lui Xi Jinping asupra socialismului cu caracteristici chineze pentru o nouă eră”, cuprinde instrucțiuni asupra tuturor aspectelor vieții politice, sociale și economice ale țării și a fost înscrisă în Constituția Chinei în anul 2018.

Denumit deja “XiGPT” de către unele publicații, acest program chinez de Inteligență Artificială (AI) va putea “să îndeplinească o gamă largă de necesități”, cum ar fi de pildă “să răspundă la întrebări, să rezume informații și să traducă între chineză și engleză”.

Spre deosebire de alte sisteme de AI, acest model de limbaj cu învățare automată (LLM) este conceput cu o bază de cunoștințe cu date generate local și nu este un cod deschis, ceea ce înseamnă, potrivit Administrației spațiului cibernetic din China, că este “sigur și de încredere”. Sistemul a fost “implementat exclusiv pe serverele Institutului de Cercetare a Spațiului Cibernetic din China, unde toate datele sunt procesate local, garantând un înalt nivel de securitate”.

Totuși, sistemul se află încă în “probe interne” și nu este deocamdată disponibil publicului, cu excepția unor utilizatori ce-l pot utiliza “pe bază de invitație”, explică instituția citată.

Anunțul acesteia survine într-un moment când Beijingul încearcă să folosească Inteligența Artificială (AI) pentru a impulsiona creșterea economică, menținând în același timp un control strict asupra securității cibernetice.

Programul ChatGPT, creat de compania americană OpenAI, a fost interzis în China. Mai multe companii chineze au lansat versiuni proprii de programe de AI, care trebuie să respecte o serie de criterii pentru a garanta că narativul generat este aliniat discursului oficial al Beijingului.

Organismul chinez de reglementare a internetului a publicat în aprilie anul trecut un proiect de act normativ, conform căruia conținuturile create de chatboți și de alte modele de inteligențe artificiale generative trebuie “să reflecte valorile socialiste fundamentale”, să “nu submineze unitatea națională” și nici “autoritatea statului” și de asemenea să “nu incite la divizarea țării”.

Lasă un comentariu