Emisiune numismatică: 100 de ani de la cucerirea primei medalii olimpice a României

Distribuie pe:

Banca Națională a României (BNR) a lansat în circuitul numismatic, începând cu data de 5 iunie 2024, o monedă din argint cu tema 100 de ani de la cucerirea primei medalii olimpice a României.

Aversul monedei prezintă o imagine a diplomei primite de jucătorii echipei de rugby din 1924, după câștigarea primei medalii românești la Jocurile Olimpice din 1924 de la Paris, inscripția “ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală “10 LEI”, stema României și anul de emisiune “2024”, iar reversul redă o compoziție ce conține o minge de rugby, echipa de rugby a României din 1924 și inscripțiile “PRIMA MEDALIE OLIMPICA A ROMANIEI - 1924” și “100 DE ANI”.

Monedele din argint sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză și franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.

Tirajul maxim este de 5.000 de piese, prețul de vânzare (exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate) este de 500 lei pentru o monedă, iar lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale Băncii Naționale a României.

Pentru rezervarea online a pieselor numismatice în vederea achiziționării poate fi utilizat formularul publicat pe site-ul www.bcr.ro. În cazul în care stocul destinat rezervărilor online se epuizează, există și posibilitatea achiziționării direct de la ghișeele sucursalelor regionale ale instituției, fără a fi necesară o rezervare în acest sens, începând cu data lansării emisiunii respective. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: bnr.ro)

Lasă un comentariu