REUNIUNEA CULTURALĂ „DOR DE BUCOVINA" - Ediția a XXIII-a

Distribuie pe:

A devenit o tradiție ca în preajma zilei Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, Societatea pentru Cultură și Literatură Română „Mihai Eminescu", Filiala Târgu-Mureș, președinte profesoara Rodica Puia, să organizeze reuniunea cultural-patriotică cu titlul de mai sus.

Manifestarea a avut loc vineri, 28 noiembrie 2014, la Galeria de Artă „Unirea" din Târgu-Mureș, prilejuită de împlinirea a 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă.

În deschiderea manifestării cultural-patriotice „Dor de Bucovina", președinta societății organizatoare, profesoara Rodica Puia, spunea: „Este ziua în care voința, dorința bucovinenilor în cadrul reuniunii din palatul mitropoliei de la Cernăuți s-a voit unirea pentru vecie." Programul a cuprins „Corespondențe spirituale", „Reverberații" - moment artistic, și prezentarea ultimelor numere din Almanahul „țara Fagilor", volumele XXIII și XXIV.

După acest moment, moderatoarea întâlnirii de suflet pentru români „Dor de Bucovina" a invitat să vorbească despre evenimentul de acum 96 de ani pe profesorul Simion Bui de la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian".

Vorbitorul și-a început alocuțiunea său prin a cita un frumos cuvânt al marelui revoluționar bucovinean, Iancu Cavaler de Flondor, unul din marii artizani ai unirii Bucovinei cu România: „Bucovina, spunea vorbitorul, străvechi pământ românesc, țara codrilor de fagi, a fost din 1775 smulsă din trupul țării și anexată imperiului habsburgic."

A urmat profesorul Nistor Man, fost deținut politic (care a vorbit celor prezenți despre acest important act care a avut loc în urmă cu 96 de ani. Acesta spunea: „Am venit aici să spunem cine suntem, că dacă nu știm bine cine suntem murim repede. Înaintașii noștri au fost mai harnici pentru că vremurile erau așa, trebuia să fie harnici."

Prezent la acest eveniment de suflet al tuturor românilor, Lazăr Lădariu, președinte al Despărțământului Central Județean Mureș al ASTREI, redactor-șef al cotidianului „Cuvântul liber", a exemplificat expunerea sa cu câteva momente poetice dedicate acestui moment care, așa cum îl numea profesoara Rodica Puia este „ceasul de aur și clipa înfăptuirii Unirii Basarabiei cu România". Referindu-se la această parte a României, care este dincolo de granițele Patriei-Mamă, afirma „Tot ce este la Cernăuți face parte din sufletul nostru".

Actrița Olga Bruja, bucovineancă, care și-a făcut studiile universitare la Târgu-Mureș, a prezentat câteva momente de poezie, presărate cu cântece patriotice, iar în final a îndemnat publicul participant să interpreteze „Cântec despre Bucovina."

„Cântă cucul bată-l vina /De răsună Bucovina/Cântă cucu-ntr-un brăduț/De răsună-n Cernăuți".

În continuare, profesorul Dimitrie Poptămaș, președintele Fundației Culturale „Vasile Netea" a vorbit despre istoria almanahului „țara Fagilor", scoțând în relief că acest minunat almanah circulă deja în cele mai îndepărtate țări unde se află români.

În cadrul reuniunii de suflet au mai luat cuvântul: Ileana Ștefaneli, Tamara Bindiu, bucovinence, dar și Ileana Ispas. Toate au vorbit despre neamul nostru românesc și despre patriotism, pe care trebuie să îl avem fiecare în suflet.

În încheiere, un grup de elevi de la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian" din Târgu-Mureș, îndrumați de profesoara Luminița Boboc, au interpretat scena „Întoarcerea fiului risipitor."

La eveniment au luat parte actori, profesori etc., care și-au făcut studiile la Târgu-Mureș.

Lasă un comentariu