Sărbătoare la Sântana de Mureş

Distribuie pe:

La mică distanţă de municipiul Târgu-Mureş se află comuna Sântana de Mureş, unde se găseşte o biserică având frumoasa vârstă de 116 ani (1899), iar la intrarea în curte se află două statui ale lui Mihai Viteazul şi Constantin Brâncoveanu (1688-1714), fiind consideraţi sfinţii bisericii sântănene.

Din istoricul acestui vechi lăcaş de rugăciune am aflat că între anii 1872-1880 se face vorbire despre o biserică de piatră. Atât bisericile vechi, cât şi cea actuală au acelaşi hram: „Sfânta Treime". De-a lungul existenţei acestei biserici cu hramul „Sfânta Treime", la altar au slujit 10 preoţi, preotul paroh Teodor Mureşan fiind la altarul bisericii de un sfert de secol. În tot acest timp, bisericii i s-au făcut renovări şi repictări, astfel că, după ample lucrări de reparaţii capitale, duminică, 26 aprilie 2015, biserica a fost resfinţită.

La eveniment a fost invitat ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, protopopul de Târgu-Mureş, Olimpiu Zăhan, şi un sobor de preoţi care i-au întâmpinat pe înalţii oaspeţi ai Arhiepiscopiei cu frumoase buchete de flori, urându-le oaspeţilor, la intrarea în curtea bisericii, un bun venit pe meleagurile sântănene.

După slujba de resfinţire a Bisericii Ortodoxe Române cu hramul „Sfânta Treime", a urmat Sfânta Liturghie, care s-a desfăşurat în curtea bisericii pe o mare scenă, la care a asistat un numeros public, din localitate, cât şi din localităţile limitrofe.

Cu acest prilej, pentru parohia Milăşel a fost hirotonit ca preot tânărul fost diacon Daniel Silviu Florea, iar preotul paroh Teodor Mureşan, pentru munca depusă alături de enoriaşii pe care îi păstoreşte de un sfert de secol, a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor, iar unui număr de 7 persoane ÎPS Irineu le-a acordat câte o diplomă de aleasă preţuire, printre ei aflându-se viceprimarul Viorel Cazan şi interpreta de muzică populară Livia Sorlea.

Atât la slujba de resfinţire a bisericii, cât şi la Sfânta Liturghie din curtea bisericii au răspuns, interpretând cântece adecvate, cinci tineri studenţi la teologie: Ötvös Daniel, Oliviu Botoi, Adrian Lazăr, Cătălin Stutariu şi Alexandru Radu, care, prin cântecele interpretate, au dat un plus de frumuseţe sărbătorii de la Sântana de Mureş.

Apoi a fost invitată solista de muzică populară Livia Sorlea, care, la finalul celor două liturghii, a interpretat câteva pricesne.

La evenimentul de la Sântana de Mureş au participat, în afară de consilierul Arhiepiscopiei, stareţul Mănăstirii Sânmărtin, Teodul Libeg, Ráduly György, primarul comunei, Viorel Cazan, viceprimar, şi un număr mare de credincioşi.

În final a vorbit ÎPS Irineu, care a făcut o trecere prin istoria creştinătăţii, după care a spus: „Aici, la Sântana de Mureş, am resfinţit această biserică, care este poarta cerului şi casa lui Dumnezeu, apoi am celebrat Dumnezeiasca Liturghie, în timpul căreia cerul s-a cobor pe pământ şi Hristos a umblat printre noi, apoi am hirotonit pe tânărul diacon, Liviu, întru preoţie, pentru parohia Milăşel".

În cuvântul de încheiere, preotul paroh Teodor Mureşan, după ce a mulţumit înalţilor oaspeţi pentru că-i au onorat cu prezenţa, a afirmat: „Ceea ce s-a făcut se vede, dar dincolo de ceea ce se vede este biserica cea vie, adică trupurile şi sufletele dumneavoastră". Apoi a dat citire unei poezii, care, în taina nopţii de dinainte cu o seară, a fost scrisă.

La invitaţia organizatorilor, musafirii, participanţi la sărbătoarea de suflet creştinesc, au fost invitaţi la agapa frăţească care s-a desfăşurat la Căminul Cultural.

Lasă un comentariu