Dragi prieteni ai Filarmonicii

Distribuie pe:

Doresc să vă transmit cele mai călduroase urări de bine pentru anul 2016, an în care vrem să aveţi parte de sănătate, bucurii, împliniri şi multă fericire. Cu gândul mereu la Dumneavoastră vă adresez din inimă dorinţa de a ne conecta din nou la trăirile de excepţie pe care ni le oferă muzica, artă pe care eu o consider sublimă şi care are puterea de a ne fascina prin mesajul ei unic şi inconfundabil. Sunt bucuros să am alături de mine toate colectivele artistice ale instituţiei: Orchestra Simfonică, Corul Mixt, Cvartetul de Coarde „Tiberius" precum şi colegele şi colegii din administraţie, şi să vă spunem „la unison": LA MULŢI ANI!

În ultimii cinci ani toată luna ianuarie este o lună a muzicii de divertisment, şi aceasta pentru a rămâne conectaţi la atmosfera de voie bună şi relaxare specifică sărbătorilor de iarnă. Deschidem calendarul artistic al acestei luni cu o filă pe care o aşteptăm cu emoţie de fiecare dată: concertul vocal-simfonic extraordinar de Anul Nou al Filarmonicii târgumureşene, eveniment de mare tradiţie în oraşul nostru, în conştiinţa publicului iubitor de frumos de la noi el fiind cap de afiş al lunii ianuarie.

Astăzi, 7 ianuarie, de la ora 19 (concert în abonament), şi vineri, 8 ianuarie, de la aceeaşi oră, sala mare a Palatului Culturii va răsuna de acordurile superbe ale muzicii lui Johann Strauss, dar şi de frumuseţea unor bijuterii lirice compuse de P.I. Ceaikovski, Ch. Gounod, D. Şostakovici, L. Bernstein, F. Lehár, Kálmán I. La pupitrul orchestrei se va afla un veteran, un magician al baghetei lirice de la noi, fermecătorul dirijor Victor Dumănescu. Va fi o seară superbă, completată de prezenţa unor cântăreţi de excepţie: Cristina Maria Oltean şi Cristian Bălăşescu care ne vor delecta cu arii şi duete celebre din opere şi operete.

Un alt eveniment de răsunet pe care îl susţinem deja de un deceniu este concertul vocal-simfonic extraordinar de Re-Revelion dirijat de Maestrul Shinya Ozaki, dirijorul permanent al orchestrei noastre simfonice, un mare prieten şi artist pe care îl îndrăgiţi, şi pe care îl aşteptaţi de fiecare dată să revină la pupitrul dirijoral. Va fi o onoare şi realmente o mare plăcere să o ascultăm în ambele concerte de Re-Revelion, joi, 14 ianuarie, ora 19 (în abonament), şi vineri, 15 ianuarie, la aceeaşi oră, pe renumita cântăreaţă târgumureşeană Borsos Edith, o soprană de excepţie cu care ne mândrim, ea fiind prezentă pe afişele de concert din ţara noastră şi din toată Europa. Vom fi captivaţi din nou de nemuritoarele valsuri, polci şi marşuri celebre din creaţia familiei Strauss, dar şi de alte perle ale genului lyric semnate de G.Verdi, P.I.Ceaikovski, G.Puccini, J.Sibelius, H.Berlioz, O.Nicolai, Ch.Gounod, E.Grieg sau E.Chabrier.

„Divertismentul" va continua cu brio, căci joi, 21 ianuarie, de la ora 19, fermecătorul dirijor şi muzician Adrian Petrescu ne dă întâlnire cu un alt concert simfonic extraordinar cu lucrări ale familiei Strauss, dar şi inedite pagini muzicale din creaţia lui L. Mozart, G. Rossini, G.D. Aquila, E.Humperdinck şi A. Dvorak. Aici avem un invitat de excepţie, şi care vine pentru prima oară în oraşul nostru, italianul Carlo Torlontano care doreşte să ne vrăjească cu timbrul special şi mai rar auzit al unui instrument foarte exotic, alphornul. Este un instrument de suflat din zonele montane şi are dimensiuni uriaşe, câţiva metri lungime, dar cu un timbru cald şi expresiv. Vă recomand cu căldură acest concert pe care nu ar fi bine să îl pierdeţi, tocmai datorită conţinutului variat şi programului inedit.

Ultimul concert al lunii muzicii de divertisment este tot extrordinar, un concert vocal-simfonic cu două lucrări de mare frumuseţe: Concertul pentru pian şi orchestră nr.27 în Si bemol major de W.A. Mozart şi o capodoperă a geniului lui Franz Liszt: Simfonia „Faust". Aşadar, fiţi oaspeţii noştri la acest „moment de vârf" al concertelor acestei luni, joi, 28 ianuarie, ora 19. Un foarte renumit maestru al baghetei, dirijorul elveţian Nicolae Moldoveanu, revine la noi după câţiva ani de absenţă. Pianistul Viniciu Moroianu este un excepţional reprezentant al pianisticii româneşti din ultimele trei decenii, iar prezenţa lui aici va încărca din nou bateriile noastre sufleteşti. Alături de renumita noastră Orchestră Simfonică aplaudată la scenă deschisă pretutindeni în Europa, spre finalul concertului va intra pe scenă tenorul Szabó Levente şi Corul de Bărbaţi al Filarmonicii noastre.

O veste foarte bună am pentru prietenii noştri tineri, elevii mureşeni: vineri, 22 ianuarie, de la orele 12 şi 17 (în limba română), respectiv de la ora 13 şi 18 (în limba maghiară), susţinem pentru voi un concert special intitulat „Muzica lui Strauss le place şi copiilor", concertul fiind dirijat de fermecătorul Adrian Petrescu.

Aşadar, pentru toţi: mari şi mici, o lună plină de concerte de excepţie la început de an pe scena Filarmonicii târgumureşene. Vă aşteptăm pe toţi, dragi prieteni, cu preţuirea noastră de suflet!

Până la reîntâlnirile noastre, vă spun ca de obicei: să auzim numai de bine, şi, încă odată: LA MULŢI ANI!

Cu foarte mult respect,

VASILE CAZAN, dirijor, manager al Filarmonicii de Stat Târgu-Mureş

Lasă un comentariu