LUDUȘENI ÎN FOLOSUL SEMENILOR

Distribuie pe:

Astăzi, marți, 11 octombrie 2016, este și Ziua micilor întreprinzători ludușeni. Din evidențele aduse la zi de Biroul de specialitate „Avizări, autorizări și control comercial", din cadrul Primăriei, rezultă că în orașul Luduș sunt activi, la această dată, patru sute douăzeci și opt de întreprinzători autorizați, plătitori de impozite și taxe. S-au afirmat și încă rezistă acei întreprinzători care fac ceea ce se pricep mai bine, se adaptează permanent cerințelor pieței locale, naționale și chiar internaționale, au cunoștințe economice și juridice, au învățat să acceseze fonduri guvernamentale și europene, se plâng puțin, muncesc pe rupte, sunt sinceri interesați să fie de folos semenilor.

Și în această zi dedicată lor, pe care nu știu dacă o pot numi sărbătoare, întreprinzătorii ludușeni sunt de folos concitadinilor, mai ales tinerilor în căutarea unei nișe de afirmare în viața activă, precum și părinților care vor să-i ajute. Apelăm din nou la datele stocate în calculatoarele Primăriei și prezentăm succint domeniile economice alese de întreprinzători: Comerț cu amănuntul și cu ridicata (îmbracăminte, încălțăminte, fierărie, sticlă, ceramică, material lemnos, echipamente sanitare, vopsele și lacuri, obiecte de uz casnic, alimente, băuturi, tutun, aparatură pentru comunicații), transporturi (rutiere de mărfuri, de persoane, cu taxiul și maxi taxi), restaurante, baruri și activități (de asigurare de viață, de schimb valutar, de jocuri de nororc și pariuri, de testări și analize tehnice, de intermediere a produselor financiare, de inginerie și consultanță tehnică, de accesare a fondurilor guvernamentale și europene, de frizerie, coafor), producția de energia electrică, fabricarea de articole din textile, din piele, din lemn și metal; închirierea sau subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate; parcuri pentru rulote, campinguri și tabere; lucrări de ipsoserie, de recondiționat articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, asistență stomatologică, creșterea și vânzarea puilor de carne, a ouălor, a bovinelor și a laptelui, a peștelui viu; consultanță pentru afaceri și management, lucrări de demolare a construcțiilor; activități de pompe funebre, comerț cu deșeuri și resturi menajere nepericuloase; cultivarea legumelor, pepenilor, a rădăcinoaselor; activități veterinare ș.a.

Dintre sutele de întreprinzători ludușeni vă prezint un veteran și un tânăr întreprinzător. Veteranul este o doamnă și se numește Maria Mărginean. Într-o cămăruță de bloc, de doi pe trei metri, și-a amenajat, în decembrie 1989, un atelier de reparat obiecte de îmbrăcăminte pentru copii, femei și bărbați, lenjerie de pat. La lumina unui bec economic, coase cu acul sau la mașina electrică de cusut, câte șase-opt ore zilnic. „Domnule dragă, nu pot să stau fără muncă. Mă simt împlinită numai când știu că sunt de folos semenilor. Mă bucur când îi văd mulțumiți de munca mea. Dacă clientul e mulțumit știu că vine și altă dată". Tânărul întreprinzător se numește Hajdu Robert. Este căsătorit și are o fetiță. Soția sa este cadru didactic. După mai multe activități efemere, a ales acum să comercializeze cherestea pentru construcții. A început activitatea cu ajutorul financiar al părinților. Acum îl cam stingheresc concurența, chiria pentru teren, împrumuturile de la bancă. Profitul? „Ce profit, domnule profesor? Dacă ar fi să îmi întrețin singur familia, nu ne-am descurca. Mulțumirea mea constă în faptul că am un loc de muncă, asigurare la CAS, medic de familie, depun bani pentru pensie, aduc un ban în casă, pentru întreaga familie".

Acum sunt în evidența Primăriei 428 de întreprinzători. La anul pot să fie mai mulți, dar, tot așa, pot să fie mai puțini, după cum dictează legile pieței libere.

Lasă un comentariu