SENSIBILITATEA FAŢĂ DE SUNETE, UN INDICIU AL CREATIVITĂŢII

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Northwestern (Illinois), citaţi de descopera.ro, cred că sensibilitatea crescută faţă de sunete ar putea fi un indiciu al creativităţii unor personalităţi de geniu.

„În cadrul studiului nostru, am monitorizat 100 de persoane în ceea ce priveşte capacitatea lor de a găsi soluţii originale la diverse probleme şi am descoperit o asociere puternică între creativitate şi incapacitatea de a bloca stimulii auditivi irelevanţi. Într-o serie de teste, cei 100 de voluntari au oferit soluţii pentru diverse scenarii ce le-au fost prezentate, iar provocarea principală a acelor teste a constat în găsirea cât mai multor soluţii originale.

Experimentul a fost creat pentru a reuşi să măsurăm nivelul de reprezentare creativă a lumii reale pentru fiecare participant. Astfel, am constatat că voluntarilor care prezentau acea incapacitate le-a fost mai uşor să gândească creativ, putând să analizeze o serie mai largă de elemente în acelaşi timp", explică specialiştii americani.

Ei îi amintesc în acest sens pe Charles Darwin şi Franz Kafka, întrucât ambii acuzau o anumită dificultate în filtrarea zgomotelor. „Această incapacitate de a bloca informaţiile senzoriale irelevante ar putea fi un indiciu puternic care atestă existenţa unei creativităţi deosebite. De asemenea, scriitorul francez Marcel Proust a rămas în istorie şi pentru faptul că purta foarte des dopuri de urechi şi pentru că şi-a căptuşit dormitorul cu dopuri de plută pentru a bloca astfel zgomotele din exterior în orele în care scria. Franz Kafka declara că are nevoie de singurătate pentru a scrie. Nu ca un pustnic, pentru că nu ar fi suficient, ci ca un om mort. Charles Darwin şi Anton Cehov se plângeau şi ei adeseori de faptul că întâmpinau dificultăţi majore atunci când venea vorba de filtrarea zgomotelor exterioare", argumentează psihologii americani. 

Lasă un comentariu