POLIȚIA LOCALĂ TÂRNĂVENI - ÎNTRE ADEVĂR, IMPLICARE, EXIGENȚĂ ȘI DEZIDERATE

Distribuie pe:

Deja sunt 7 ani de când avem pe străzi Poliția Locală prin transformarea Poliției Comunitare, născută în anul 2004, care nu era decât o reorganizare a Corpului Gardienilor Publici pe unități administrativ territoriale. În fapt, o instituție teritorială în subordinea primăriei, fără vreo legătură cu Ministerul Afacerilor Interne. Polițiștii locali sunt cunoscuți ca fiind foștii gardieni publici, iar Poliția Locală succesoarea „Pazei Contractuale" și mai apoi a Poliției Comunitare. Poliția Locală aparține de primărie, este și trebuie să fie un organism viu în folosul cetățeanului, așa după cum funcționează la rândul ei Poliția Națională Română aflată în fiecare municipiu, comună sau oraș, subordonată Ministerului Afacerilor Interne. Ambele sunt instituții publice a căror activitate se realizează în scopul apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor. Există însă deosebiri între cele 2 instituții, între polițist și polițist local, cel care trebuie să sprijine în anumite situații activitatea Poliției Naționale, fără animozități, subordonare și pregătire profesională. De multe ori oamenii nu fac diferența între cele două poliții și devin victime ale unor abuzuri neplăcute și greu remediabile.

Polițiștii locali ai Târnăveniului au progresat foarte mult de-a lungul timpului, atât în ceea ce privește calitatea, pregătirea profesională, exigența și comportarea personalului. Aceasta veghează neîntrerupt la respectarea regulilor de bun simț: să parchezi regulamentar, să nu îți arunci gunoaiele pe stradă, intervin pentru ordinea și liniștea publică, sancționarea celor care încalcă legea, a pietonilor care traversează neregulamentar, căruțași, bicicliști, opririle interzise, circulația prin zonele în care accesul este interzis și alte lucruri de acest gen. Îi vezi permanent pe stradă, la spectacole și manifestări sportive, în preajma școlilor și principalelor instituții. Sunt cu ochii în patru, politicoși și toleranți, uneori prea toleranți, cu cerșetorii și țigăncile care se îndoapă peste tot cu semințe și le scuipă cojile pe stradă, în baruri, cafenele și parcuri.

Intrat în sediul Poliției Locale rămân surprins și foarte impresionat cum pe un tablou video foarte mare, un polițist local supraveghează permanent pe monitoare punctele nevralgice „fierbinți" ale orașului, transmise de cele 56 de camere de luat vederi. Pentru orice neregulă semnalată din zi sau din noapte se dispun de urgență măsurile necesare. Viața de polițist local în Târnăveni nu este nici simplă, nici foarte ușoară, într-un oraș cu 22 de mii de locuitori și cu o minoritate țigănească extrem de numeroasă, industrie și economie distrusă, în condiții de supraviețuire foarte precare. Unui număr de doar 25 de polițiști locali organizați în 3 schimburi, conduși de un director executiv și un șef de serviciu le este foarte greu să acopere evantaiul de probleme, necazuri, griji și nemulțumiri din viața cotidiană a municipiului.

Să contești autoritatea Poliției Locale este foarte ușor. Pentru multele neajunsuri, contravenții și abateri de la lege, o parte din vină la aparține fără doar și poate: distrugeri de coșuri stradale, furturile corpurilor metalice și florilor proaspete din cimitire, identificarea și potolirea vitezomanilor, a unor motocicliști care îngrozesc populația pe unele străzi, creând riscul unor mari accidente, diminuarea cerșetoriei și furturilor din buzunare etc.

În cadrul mai multor discuții cu directorul executiv al Poliției Locale Târnăveni, domnul Crișan Gurghian, mic de statură, dar mare la suflet, și cu carismaticul domn Nicu Costin, șef de serviciu, oameni deosebiți, competenți, exigenți și consacrați activității lor, pe seama unor neajunsuri, aceștia au precizat: „Trebuie să remediem și să îmbunătățim activitățile ce vizează compartimentele: comercial, disciplină în construcții, afișaj stradal și protecția mediului, mai mare promptitudine și urgență de lucru, sesizări cetățeni, asociații locatari, piețe și târguri, întărirea relației cetățean-polițist local, eliminarea din fașă a contravențiilor și infracțiunilor de orice fel, acțiune fermă pentru respectarea H.C.L., creșterea eficienței acțiunilor pe linie de circulație, în limita competențelor, implementarea unui stil de muncă și mai dinamic pliat pe realitățile locale." În context, întreaga activitate a Poliției Locale târnavenene se desfășoară pentru respectarea legii în raport cu cetățenii în scopul prevenirii săvârșirii și preîntâmpinării unor contravenții, a solicitărilor și sesizării cetățenilor, adresate prin diverse mijloace dispeceratului Poliției Locale, mass-media, sesizări scrise, e-mail etc.

Lasă un comentariu