FUMATUL ÎN TIMPUL SARCINII ȘI SINDROMUL MORȚII SUBITE LA SUGARI

Distribuie pe:

Cercetătorii de la Colegiul Național American de Obstetrică și Ginecologie, citați de descopera.ro, susțin că fumatul în timpul sarcinii dublează sau chiar triplează riscul de apariție a sindromului morții subite la sugari (SMSS).

“În studiul nostru, am analizat peste 20 de milioane de nașteri și peste 19.000 de decese neașteptate ale nou-născuților. Cercetarea s-a axat pe analiza datelor privind fumatul în timpul sarcinii al părinților din Statele Unite, în perioada 2007 - 2011.

După studierea celor peste 20 de milioane de cazuri, a rezultat că riscul de deces crește cu 0,07% pentru fiecare țigară fumată pe zi. Astfel, în cazul mamelor care fumează un pachet de țigări pe zi, riscul apariției SMSS la copil s-a triplat în comparație cu cel al sugarilor care au mame nefumătoare.

Cercetarea a arătat clar o legătură directă între fumatul mamei și SMSS. Nu mai puțin de 23% până la 34% din cazurile de SMSS și 5% până la 7% dintre decesele premature ale sugarilor pot fi atribuite fumatului prenatal. Fumatul în timpul sarcinii poate avea și alte efecte asupra sugarilor. Astfel, studiul a arătat și o legătură între fumatul în timpul sarcinii și un risc mai mare de apariție a astmului, colicii infantile și obezității. Chiar și fumatul pasiv este periculos pentru fătul în curs de dezvoltare, crescând riscul de scădere a greutății la naștere cu până la 20%.

De asemenea, noua cercetare este prima care a analizat impactul pe care îl are asupra copilului fumatul înaintea sarcinii. Dacă fumați în cele trei luni dinainte de sarcină și renunțați până la sfârșitul primului trimestru, tot va exista un risc de apariție a SMSS cu 50% mai mare decât în cazul nefumătorilor.

Riscul este mai mic decât în cazul fumatului pe tot parcursul sarcinii, dar mai mare decât în cazul femeilor care s-au lăsat de fumat cu mai mult timp înainte de a rămâne însărcinate sau care nu au fumat deloc.

Prin urmare, femeile care intenționează să rămână însărcinate și sunt fumătoare, trebuie să renunțe înainte de a încerca să aducă pe lume un copil, deoarece fumatul în primele trei luni înainte de a rămâne gravide crește riscul de SMSS”, arată oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu