DUMINICĂ, 1 SEPTEMBRIE, ÎNCEPE ANUL NOU BISERICESC

Distribuie pe:

Biserica lui Dumnezeu prăznuiește duminică, 1 septembrie, Indictionul, adică începutul anului nou bisericesc. La romani, Indictionul (de la latinescu indictio) era un fel de a număra anii, o perioadă de 15 ani, pentru adunarea dărilor către stat.

Sfânta Biserică serbează însă această zi din două pricini: întâi pentru că luna lui septembrie este socotită ca începutul anului, acum fiind momentul când se mulțumește lui Dumnezeu pentru roadele de peste an și se roagă ca și anul nou să fie roditor. Cea de-a doua pricină a Bisericii este că ea cinstește această zi ca ziua în care Domnul a început propovăduirea sa în lume. În cinstea acestui început, Biserica amintește de intrarea Domnului în sinagoga din Nazaret unde, dându-I-se cartea Proorocului Isaia, a aflat locul în care Mântuitorul și lucrarea lui î-n lume sunt zugrăvite de Prooroc: “Duhul Domnului este peste Mine, pentru care M-a uns să binevestesc săracilor. M-a trimis să vindec pe cei zdrobiți cu inima, să propovăduiesc robilor dezrobirea și celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsați și să vestesc anul cel plăcut al Domnului”. Și, închizând cartea și dând-o slujitorului, a șezut, iar ochii tuturor din Sinagogă erau ațintiți asupra Lui. Și El a început a zice către ei: “Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta în urechile voastre”.

Se prăznuiește astfel în 1 septembrie anul Domnului cel bine primit, dând mulțumire pentru tot, dar prăznuim nu indictionul cel moștenit de la împărații romani, ci pe cel așezat nouă de Împăratul slavei, Hristos, iar Indictionul Lui sunt poruncile cele sfinte.

Lasă un comentariu