CAMELIA-SORINA PUIAC, DIRECTOARE LA ȘCOALA GIMNAZIALĂ CHEȚANI: AM LANSAT PROGRAMUL “CITEȘTE-MI 100 DE POVEȘTI!”

Distribuie pe:

- Doamna directoare, școala a fost reluată după noile reglementări. Mulți au contestat valoarea învățământului online, iar activitățile extrașcolare au avut mult de suferit. Ce s-a făcut la Școala Gimnazială Chețani, pentru a diminua din aceste nedorite efecte ale pandemiei?

- Încă din luna ianuarie 2021, când eram cu învățământul în online, am înscris cele trei Grădinițe cu Program Normal, din comuna noastră ( Chețani, Hădăreni și Grindeni), în Programul “Citește-mi 100 de povești!” menit să încurajeze lectura în familie și în grădiniță. Programul este înscris sub egida Proiectului “România Educată”, derulat de Administrația Prezidențială! Avem înscriși 52 de copii, în trei grupe, și trei cadre didactice, iar directorul este coordonatorul proiectului. Programul se va finaliza prin luna noiembrie 2021, la sfârșitul căreia, fiecare grădiniță va primi câte un set de cărți adaptate nivelului de vârstă, din partea Asociației OvidiuRo.

- Astfel de programe au apărut, cu nemiluita, în această perioadă. Cât de, și mai ales cum ați înțeles să-l eficientizați pe al dumneavoastră?

- Pe data de 19 ianuarie 2021, ora 12.00, a fost semnat protocolul de colaborare între Ministerul Educației - România, Asociația OvidiuRo și Ministerul Culturii, pentru implementarea Programului “Citește-mi 100 de povești!”. Echipa de proiect de la nivelul școlii noastre, formată din director prof. Camelia-Sorina Puiac, prof. Claudia Cătană, prof. Cosmina Dan, prof. Ancuța Dan, în urma stabilirii unui Plan de lectură, format de director, împreună cu echipa, vor implementa și vor desfășura toate activitățile din proiect. S-au amenajat , cu puținele cărți pe care le avem, în grădinițe, insule de lectură și cultură, unde se vor desfășura zilnic activități de citit, în fiecare dintre ele.

- Condițiile activităților, pe timp de pandemie, sunt arhicunoscute. Cum ați adaptat proiectul dumneavoastră la acestea și cum se desfășoară, concret, activitățile din program?

- După programul bine stabilit, luându-ne toate masurile de protecție pentru prevenirea îmbolnăvirii cu Sars-Cov-2, periodic vor fi invitați personalități locale care le vor citi copiilor câte o poveste. De exemplu, chiar mâine (vineri 26.02.2021), s-a stabilit ca la GPN Chețani să fie invitat agentul de poliție Popescu Vlad, la GPN Hădăreni un părinte a unuia dintre copii, iar la GPN Grindeni preotul Dan Aurel. Vor fi invitate și alte personalități din comunitate. Săptămâna viitoare este săptămâna în care sunt invitată eu să le citesc copiilor (o săptămână dedicată directorului de instituție). Copiii trebuie să știe, încă de mici, că nu numai dna educatoare le citește povești, astfel îi putem încuraja spre lectură. Din ceea ce ni s-a transmis, la multele webinarii și ateliere de creație la care am participat pentru a fi instruiți și îndrumați cum să implementăm acest program, dacă putem, ar fi indicat să invităm personalități masculine, (copiii fiind obișnuiți ca mama și dna educatoare să le citească), astfel le putem forma și o altă viziune prinzând drag de lectură.

- Cine sunt cei de la Asociația OvidiuRo și cum colaborați cu ei?

- Cu Asociația OvidiuRo am mai colaborat și în anul 2017, când tot în calitate de director, am implementat, la Grădinița cu Program Normal din Hădăreni “Atelierele Șotron Doi”, (perioada mai-iunie) prin care am desfășurat, împreună cu educatoarea Stoica Elena, activități de atragere a copiilor din mediile defavorizate, copiii care, încă, nu mergeau la grădiniță, dar s-au familiarizat cu mediul de învățare din grădiniță și s-au înscris la școală în anul școlar următor. Cu muncă, implicare și colaborare, sperăm să ducem prezenta activitate la bun sfârșit, copiii din comunitatea noastră merită o educație cât mai bună! “Este nevoie de un sat întreg, să crești un copil!”, spune un vechi proverb african. Noi ne-am adunat, în număr mare, pentru că ne gândim la toți copiii. Așa că directori de școală, miniștri, consilieri prezidențiali, inspectori școlari, oameni implicați și inimoși din spatele companiilor, specialiști în educație, ONG-iști cu ștate vechi - toți, dar absolut toți motivați fiind de gândul că educația timpurie este dreptul fiecărui copil, au lansat oficial programul “Citește-mi 100 de povești!”. Ne propunem să stimulăm lectura în rândul copiilor, atât în grădinițe, cât și în familie. Ne apucăm de treabă, facem planuri de lectură, organizăm sesiuni săptămânale de lectură, dedicate copiilor, avem invitați, dăruim și descoperim cărți noi, învățăm, cunoaștem scriitori și... și mai ales îi învățăm pe copii să iubească poveștile, cărțile și lumea minunată care li se dezvăluie!

- Pentru ca astfel de proiecte să aibă succes este nevoie de implicarea tuturor, nu doar a factorilor educaționali, ci și a autorității locale, chiar a comunității în integralitatea ei ...

- Așa este! Pentru a ne desfășura munca într-un mediu plăcut, oameni cu suflet mare, întreprinzătorii locali, au sponsorizat Grădinița cu Program Normal din Grindeni, cu mobilier adecvat copiilor de grădiniță. Mulțumim și pe această cale familiei Dee din Grindeni și dlui Varro (Asociația Agricolă Chețani) pentru implicare și sponsorizare. Așa am dobândit măsuțe și scaune noi la GPN Grindeni! Desigur, nu pot uita aportul primăriei Chețani, implicarea deosebită și personală a primarului nostru, domnul Emil Florin Mocan.

Lasă un comentariu