PANDEMIA - ÎNTRE RESTRICȚII ȘI SPERANȚE

Distribuie pe:

Premierul Florin Cîțu a oferit asigurări românilor că guvernul nu va bloca activitatea operatorilor economici, însă pentru ca economia să continue să funcționeze este nevoie de adoptarea unor măsuri precum certifi-catul verde digital, care va avea caracter obligatoriu în România, în zonele în care incidența COVID -19 va fi de 3 la mia de locuitori.

Certificatul verde digital “este soluția la îndemână”

România a adoptat această măsură mai târziu decât alte state din Uniunea Europeană. Șeful Executivului a transmis că, pentru a nu închide economia este nevoie ca autoritățile să recurgă la anumite măsuri care să asigure siguranța desfășurării unor activități pe plan intern. Certificatul verde a fost cea mai la îndemână soluție în acest sens.

Premierul Florin Cîțu: “Nu voi mai închide piețele, mall-urile. Nu închidem nimic”

“Acum era momentul. Până acum, România a fost într-o zonă verde și am reușit să ținem România în zona verde mult timp față de alte țări din Europa, iar soluția cu certificatul putea să fie orice altceva, dar este soluția la îndemână, a venit pentru că eu nu vreau să închid economia. Am spus din primul moment că nu voi mai închide economia și atunci ne trebuia un instrument prin care să atestăm că oamenii ori s-au vaccinat, ori au trecut prin boală, ori sunt testați, ca să putem să avem…, activitățile să continue.

Certificatul verde este un astfel de instrument care este la îndemână și putem să-l folosim cu toții, putem să-l luăm pe telefon în aplicație, un test QR…, acel cod QR și poate fi citit foarte rapid.

Doar persoanele vaccinate vor avea acces în cluburi și discoteci

Astăzi avem și vaccin, dar avem și aceste instrumente prin care putem să spunem că oamenii au trecut prin boală, sunt testați foarte ușor și putem să ținem economia deschisă. Am văzut impactul pentru economia României, dar și pentru economia globală anul trecut, când economiile au fost închise, iar efectele le resimțim și anul acesta și, să știți, se văd și în prețurile pe care le vedem în acest an, pentru că sunt comenzi făcute anul trecut”, a declarat, joi seară, la TVR 1, premierul Florin Cîțu.

În spații, precum cluburile și discotecile, vor avea acces doar persoanele vaccinate, atunci când rata de incidență va fi cuprinsă între 3 și 6 la mia de locuitori.

Italia, prima țară din Europa care impune “certificatul verde” pentru toți angajații. Guvernul nu exclude vaccinarea obligatorie

Începând cu 15 octombrie, în Italia, “certificatul verde” (“green pass”) va fi obligatoriu pentru toți angajații din sectorul public și din cel privat, informează presa din Peninsulă (sursa - corriere.it) * Prin decret guvernamental, premierul Mario Draghi dorește să crească numărul persoanelor vaccinate pentru a asigura țării “o stare de siguranță” * Amendă de până la 1000 de euro pentru nerespectarea noilor prevederi, care vizează peste 23 de milioane de angajați* Amenzi drastice, nu și concedieri* Docu-mentul a fost adoptat în unanimitate de către Consiliul de Miniștri.

Din 15 octombrie, Italia va fi prima țară europeană în care nu va fi posibilă intrarea într-o fabrică, birou, șantier, sediu de firmă și orice alt loc de muncă, fără un certificat verde valabil, care să ateste vaccinarea, testarea sau faptul că persoana respectivă s-a vindecat, recent, de Covid-19. După o confruntare acerbă cu liderii sindicali, premierul Mario Draghi și-a impus punctul de vedere, iar decretul a fost adoptat joi seara, în unanimitate, de către Consiliul de Miniștri, cu aplicabilitate până la finele anului.

Angajații care nu vor avea asupra lor certificatul verde în momentul prezentării la locul de muncă nu vor fi lăsați să intre și vor fi considerați absenți nemotivat. Încălcarea obligației de a deține certificatul se sancționează cu o amendă cuprinsă între 400 și 1.000 de euro și poate fi majorată în cazul falsificării documentului, situație în care se pune în mișcare și urmărirea penală.

După cinci zile de absență nemotivată, în domeniul public, și o zi - în cel privat, contractul de muncă se suspendă, cu pierderea corespunzătoare a salariului și a altor drepturi bănești. Angajații nu vor putea fi, însă, concediați.

Această decizie radicală este concepută pentru a crește cât mai mult posibil rata de vaccinare înainte ca pandemia să ia amploare, odată cu venirea iernii. Scopul lui Draghi, care nu se teme să facă “chiar mai mult decât este necesar”, este să se ajungă, în trei sau patru săptămâni, la o rată a vaccinării atât de ridicată încât să permită țării să intre “într-o zonă sigură”. Este vorba de ceea ce guvernul de la Roma numește “imunitate socială”, cu alte cuvinte, bazată pe numărul de persoane vaccinate.

Până în prezent, în Italia, 73% din cele 60 milioane de locuitori au primit cel puțin o doză de vaccin contra COVID-19, iar 65% sunt complet vaccinați.

În următoarele săptămâni, guvernul va continua să monitorizeze “curba Covid” și, dacă odată cu venirea sezonului rece cazurile de Covid-19 se înmulțesc (în ciuda noilor restricții), autoritățile vor lua în considerare “o înăsprire suplimentară”: vaccinul obligatoriu pentru toată lumea, inclusiv pentru șomeri, pensionari și persoane casnice.

“Trebuie să revenim la normalitate, cu reluarea activităților, în prezență. Am decis să introducem certificatul verde pentru că este un instrument care funcționează, acceptat de oameni și monitorizat”, a explicat primul ministru.

CÂND ȘI CUM SE VA TERMINA PANDEMIA? PAUL HUNTER, CONSULTANT OMS, PROFESOR LA UNIVERSITATEA EAST ANGLIA (MAREA BRITANIE): “VIRUSUL VA RĂMÂNE, DAR BOALA VA DEVENI ISTORIE”

După peste 18 luni de pandemie, cu distanțare socială, purtarea măștii, instituiri de și renunțări la lockdown-uri, ceea ce vrem cu toții să știm mai mult decât orice altceva este când și cum se va termina totul. Deși nimic nu este sigur, avem o mulțime de dovezi pe care să construim așteptări realiste cu privire la modul în care va evolua pandemia în următorul an.

COVID-19 poate să nu fie prima dată, în istorie, când un coronavirus provoacă o pandemie globală îngrozitoare. S-a emis ipoteza că “gripa rusească”, apărută în 1889, nu era de fapt gripă, ci era cauzată de un alt coronavirus, OC43.

Pandemia de gripă rusească a provocat patru sau cinci valuri de boală în următorii cinci ani, după care a părut că dispare. În Anglia și în Țara Galilor, majoritatea deceselor pe care le-a cauzat s-au înregistrat în anii 1890-1891. Virusul OC43, cauza potențială, circulă însă și în prezent, deși rareori provoacă boli severe.

Dovezile actuale sugerează că SARS-CoV-2 - coronavirusul care cauzează COVID-19 - a venit, și el, ca să rămână - o concluzie la care au ajuns acum câteva luni mulți oameni de știință care studiază acest virus. Nici vaccinurile, nici infecțiile naturale nu vor opri răspândirea lui.

Deși reduc transmiterea, vaccinurile nu blochează infecția într-un grad suficient de mare pentru a eradica virusul. Chiar înainte de apariția variantei delta, vedeam cum persoane complet vaccinate se infectau și transmiteau virusul la alții. Deoarece vaccinurile sunt oarecum mai puțin eficiente în combaterea variantei delta în comparație cu alte forme ale virusului, a crescut posibilitatea infecției post-vaccinare. Se estimează că una din 500 de persoane complet vaccinate din Marea Britanie continuă să se reinfecteze.

Imunitatea la infecție începe, de asemenea, să scadă în câteva săptămâni de la primirea unei a doua doze de vaccin. Și, pentru că această imunitate nu este nici absolută, nici permanentă, “imunitatea de turmă”

rămâne un obiectiv de neatins, ceea ce înseamnă că boala COVID-19 va deveni, probabil, endemică, cu rate zilnice de infectare, în funcție de imunitatea dobândită și de cât de “amestecată” este populația.

Celelalte coronavirusuri umane provoacă infecții repetate în medie la fiecare trei până la șase ani. Dacă SARS-CoV-2 ajunge să se comporte la fel, acest lucru sugerează că în Marea Britanie, de exemplu, între 11 și 22 de milioane de oameni ar putea fi infectați în medie, anual.

În realitate, însă, situația nu este atât de înfricoșătoare.

Da, cercetările, încă incipiente, sugerează că protecția imună împotriva dezvoltării COVID-19 simptomatic pare să scadă. Cu toate acestea, protecția împotriva formelor severe - protecție generată fie de imunizare, fie de infecția naturală - durează mult mai mult și nu pare să dispară atunci când se confruntă cu noi variante.

Într-adevăr, în cazul celorlalte coronavirusuri umane, marea majoritate a infecțiilor sunt fie asimptomatice, fie, în cel mai rău caz, o răceală ușoară. Or, sunt semne care sugerează că boala COVID-19 va ajunge să se manifeste la fel.

Modul în care pandemia COVID-19 se va termina va diferi de la o țară la alta, în funcție, în mare măsură, de numărul persoanelor vaccinate și de câtă imunitate naturală s-a acumulat de la începutul pandemiei.

În Marea Britanie și în alte țări cu o acoperire vaccinală ridicată și cu un număr mare de cazuri anterioare, majoritatea oamenilor vor dezvolta o formă de imunitate la virus. În Anglia, de exemplu, se estimează că la începutul lunii septembrie, peste 94% din populația adultă avea anticorpi COVID-19.

Și, pe măsură ce imunitatea mai multor persoane crește, în timp, datorită reinfectărilor naturale sau imunizării prin vaccinare, ne putem aștepta ca o proporție tot mai mare de noi infecții să fie asimptomatice sau, în cel mai rău caz, să cauzeze forme ușoare. Virusul va rămâne la noi, dar boala va deveni parte a istoriei.

Cu toate acestea, în țările fără prea multe cazuri de îmbolnăviri anterioare, chiar și cu o acoperire vaccinală ridicată, mulți oameni vor rămâne vulnerabili. Chiar și în țările cu cea mai mare acoperire de vaccinuri din întreaga lume, peste 10% dintre oameni nu au primit încă o primă doză. Or, este posibil ca toți cei care nu au fost vaccinați să “prindă” virusul. Odată infectați, aceștia vor fi la fel de expuși riscului de boală severă și deces (în funcție de vârsta și starea lor medicală) ca în orice moment al pandemiei.

În aceste țări, deschiderea/relansarea va duce cu siguranță la creșterea exponențială a infecțiilor datorate numărului mare de persoane fără imunitate. Și pe măsură ce crește cantitatea de virus care circulă, vor exista mai multe cazuri și la persoanele vaccinate, având în vedere că vaccinurile nu sunt 100% protectoare. Deși boala COVID-19 tinde să fie mai puțin severă la cei vaccinați, mulți dintre aceștia se re-îmbolnăvesc, iar aceste țări pot vedea un număr considerabil de persoane vaccinate care au nevoie de spitalizare.

Momentul ales pentru relansare este, de asemenea, unul cu impact major: prea curând - și mulți oameni vor aștepta în continuare să fie vaccinați; prea târziu - și eficacitatea vaccinurilor la cei deja vaccinați ar fi putut începe să scadă.

În orice caz, lecția-cheie din gripa rusească este că boala COVID-19 va deveni mai puțin relevantă în următoarele luni și că majoritatea țărilor au depășit fazele cele mai “rele” ale pandemiei.

Esențial este ca vaccinurile să fie asigurate tuturor categoriilor vulnerabile ale populației din întreaga lume.

Devine tot mai clar că principalul impact al vaccinării nu va fi acela de a opri infecțiile cu SARS-CoV-2, ci de a reduce severitatea acestora la prima întâlnire cu virusul. Dacă oamenii au trecut deja prin prima sau a doua infecție naturală, vaccinurile vor adăuga o protecție relativ mică. Pentru a asigura, cu adevărat, reducerea cazurilor severe, se impune, acum, vaccinarea cât mai multor persoane posibil. (sursa - theconversation.com) (traducere)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu