MINISTERUL SĂNĂTĂȚII APRECIAZĂ EFORTURILE SOCIETĂȚII TERAPIA SA PENTRU PRODUCEREA FAVIPIRAVIR ȘI ASIGURĂ PRODUCĂTORUL DE ÎNTREAGA COLABORARE

Distribuie pe:

Ministerul Sănătății transmite că apreciază eforturile societății Terapia SA pentru producerea medicamentului Favipiravir în țară și asigură producătorul român de întreaga colaborare.

Potrivit unui comunicat transmis de minister, pe 29 octombrie, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a eliberat o nouă autorizație de nevoi speciale în baza căreia vor mai fi puse pe piață alte 150.000 de cutii din acest medicament.

“Ministerul Sănătății apreciază eforturile societății Terapia SA pentru producerea medicamentului Favipiravir în România și asigură producătorul român de întreaga colaborare. Pentru unitatea de producție de la Cluj-Napoca, societatea Terapia SA deține astăzi o autorizație de fabricație în baza căreia poate produce medicamente, fără a avea nevoie de o aprobare suplimentară din partea MS sau a altei instituții. Pentru punerea pe piață a medicamentului Favipiravir care va fi produs de Terapia SA la Cluj-Napoca este nevoie de o cerere de autorizare depusă de către solicitant la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). Autorizația de punere pe piață se eliberează în baza mai multor documente și va permite comercializarea produsului și utilizarea către pacienți”, reiese din comunicatul transmis AGERPRES.

Ministerul Sănătății transmite că stocurile de Favipiravir existente la nivel național acoperă necesarul de tratament pentru aproximativ 7.426 de pacienți, dar că alte 48.500 de cutii vor fi disponibile până pe 15 noiembrie, ca urmare a donației făcute de către Terapia SA. Pe 1 noiembrie, un număr de 519.839 de tablete reprezentând 10.396 de cutii de Favipiravir se aflau în stocul unităților sanitare.

“Stocurile existente astăzi la nivel național acoperă necesarul de tratament pentru aproximativ 7.426 de pacienți pentru cel puțin 10 zile, conform necesarului și estimărilor comisiei de specialitate. La nivel local pot fi realizate relocări de stocuri între unitățile medicale, în funcție de necesități”, se arată în comunicat.

La sfârșitul lunii octombrie, Societatea Terapia SA a demarat procesul de donație către Ministerul Sănătății a unui număr de 48.500 de cutii de Favipiravir care vor fi distribuite în spitale în luna noiembrie. Conform Terapia SA, 5.814 cutii vor fi disponibile pentru distribuire până la 5 noiembrie, restul de 42 686 de cutii fiind disponibile până la 15 noiembrie.

“Medicamentele existente la ora actuală pe piață sunt importate de către societatea Terapia SA și comercializate în baza unei autorizații privind furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale care a fost acordată de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România în baza unui aviz temporar de fabricație și comercializare eliberat în India printr-un proces de evaluare accelerată și condiționată”, precizează ministerul.

Favipiravir este un medicament antiviral recomandat ca alternativă terapeutică pentru formele ușoare sau medii de COVID-19, conform protocolului de tratament al infecției SARS-Cov-2 aprobat prin OMS 487/2020. Pe 12 octombrie a fost aprobată actualizarea protocolului de tratament al pacienților cu COVID 19 prin care a fost facilitată asigurarea medicamentului FAVIPIRAVIR în ambulatoriu cu prescripție medicală, conform recomandărilor specialiștilor din Comisia de specialitate de boli infecțioase pentru pacienții aflați la debutul bolii.(AGERPRES)

ARMATA UNGARĂ, ÎN AJUTORUL SPITALELOR COPLEȘITE DE CREȘTEREA NUMĂRULUI DE CAZURI ȘI DECESE

Aproximativ 300 de militari unguri vor întări de marți dispozitivul anti-COVID-19 în spitale de pe teritoriul țării în contextul creșterii numărului de contagieri și de decese, care au atins cele mai înalte cote din primăvară, relatează EFE.

Militarii vor realiza sarcini de logistică, administrație și control al temperaturii în 93 de spitale din Ungaria.

În prezent sunt spitalizate 2.839 de persoane cu COVID-19 în Ungaria, cel mai mare număr din data de 12 mai, dintre care 312 internate la terapie intensivă.

Incidența noilor cazuri la un milion de locuitori în ultimele zile a ajuns la 357, cea mai ridicată de la sfârșitul lunii aprilie.

În fața escaladării numărului noilor cazuri și decese, guvernul a decretat de luni obligativitatea măștilor sanitare în mijloacele de transport urbane și publice.

În ultimele două săptămâni, numărul noilor cazuri a crescut cu aproape 232%, iar cel al morților cu 178%, potrivit informațiilor Our World in Data.

În ceea ce privește vaccinarea populației, în Ungaria, numărul celor imunizați cu schema completă a stagnat la 59%.

Săptămâna trecută, guvernul ungar a emis un decret prin care angajatorii sunt autorizați să le ceară angajaților să fie vaccinați împotriva COVID-19 “ca o condiție la locul de muncă”.

Angajatorii care le solicită lucrătorilor să se vaccineze trebuie să le acorde un termen de 45 de zile pentru a primi prima doză.

Angajații care nu se conformează pot fi plasați în concediu fără plată timp de un an, după care li se poate încheia contractul de muncă.

Lasă un comentariu