MÂNDRĂ ȚARĂ, NOI VISĂM SĂ AI NUMAI FLORI PE PLAI

Distribuie pe:

Formarea României moderne și percepția de astăzi asupra acestui proces, cu particularitățile sale se datorează, deopotrivă, specificului istoriei mai îndepărtate a românilor și regimului comunist sui generis de la noi. Unirea de la 1918 s-a făcut în condiții ideale, cu respectarea tuturor principiilor democratice etern valabile și că nu au fost încălcate atunci drepturile și valorile nimănui.

Românii ardeleni au fost condamnați de asupritorii lor să nu aibă în fruntea lor lideri politici și economici puternici, ci, până târziu, doar preoți și dascăli, adică intelectuali ieșiți din sânul lor și apropiați de ei. Dar ei - românii ardeleni - nu au rămas nicio clipă fără elite și aceasta le-a fost salvarea. Intelectualii au stimulat unirea, i-au conștientizat intens pe oameni în spiritul unirii, i-au convins de binele care avea să vină. Lozinca elitei ardelene de atunci a fost: “Țineți cu poporul, ca să nu rătăciți!”

Cu ocazia Zilei Naționale a României, elevii clasei a V-a și a VIII-a, îndrumați de profesoarele Buta Gabriela și Gliga Mihaela, au pregătit un moment literar-artistic, care a avut loc în Castelul Mariaffi din Sângeorgiu de Mureș. Elevele Lenard Alexia și Simon Bianca ne-au încântat cu vocea lor suavă și cristalină, interpretând cântece despre țară. Unii elevi și-au recitat propriile creații, iar alții au recitat din marii poeți: Grigore Vieru, Ana Blandiana, Mihai Eminescu, George Coșbuc. Domnul primar, ing. Sándor-Szabolcs Sofalvi, a fost prezent la activitate alături de doamnele directoare și consilierul școlar.

La mulți ani, România!

Prof. GABRIELA BUTA

Lasă un comentariu