Căprioara, îndrăzneala şi... inima

Distribuie pe:

„Seceta a ucis orice boare de vânt, / Soarele s-a topit şi a curs pe pământ / A rămas cerul fierbinte şi gol / Ciuturile scot din fântână nămol, / Peste păduri tot mai des focuri, focuri, / Dansează sălbatice, satanice jocuri / ...Spun tatii că mi-e sete... şi-mi face semn să tac / Ameţitoare apa, ce limpede te clatini / Mă simt legat prin sete de vietatea care va muri / La ceas oprit de lege şi de datini.../ Împleticit m-am dus şi i-am închis / Ochii umbroşi, trist străjuiţi de coarne, / Şi-am tresărit tăcut şi alb când tata / Mi-a şuierat cu bucurie - Avem carne!"

Nicolae Labiş (1935-1956), poet român născut la Poiana Mărului, Suceava, decedat la doar 21 de ani, e înmormântat la Cimitirul Bellu; criticul Eugen Simion l-a supranumit „buzduganul unei generaţii"; şcoala o face în clasa mamei sale care era învăţătoare în sat, liceul la Fălticeni în Moldova, din liceu scrie versuri, obţine premiul întâi la Olimpiada naţională de limba română la Bucureşti, devine la Iaşi conducătorul unui cenaclu. I-a avut ca profesori pe Mihail Sadoveanu, Tudor Vianu şi Camil Petrescu, graţie înzestrării sale poetice s-a impus ca lider de opinie, activează ca scriitor între anii 1952 şi 1956; bustul poetului se găseşte în faţa Casei memoriale „Nicolae Labiş" din Mălini.

***

„Pluteşte drept înainte, şi dacă pământul pe care-l cauţi nu există încă, fii sigur că Dumnezeu îl va crea pentru a-ţi răsplăti îndrăzneala" (Cuvânt către Cristofor Columb).

Regina Isabela I a Castiliei (1451-1504) şi a Leonului. Ea şi soţul său Ferdinand al II-lea de Aragon au adus stabilitatea ambelor regate care au devenit bazele unificării Spaniei. Mai târziu, cei doi au pus bazele fundaţiei pentru unificarea politică a Spaniei realizată de nepotul lor, Carol Quintul. Ea este cunoscută la nivel mondial după forma Latină a numelui său, Isabela. Papa Alexandru al VI-lea i-a numit pe aceşti doi Monarhi Catolici, deci, este cunoscută de multe ori ca Isabela Catolica. A fost de acord cu plecarea lui Columb în Indii, de unde s-a întors cu mult aur şi nativi ai insulelor descoperite, fiind primit ca un erou. Nu a fost de acord cu expulzarea celor 200 de mii de evrei din Spania, în urma Inchiziţiei papale.

***

„Numai Dumnezeu poate privi în inima cuiva".

Joel Osteen (1963-), scriitor american, televizangelist din Houston, Texas. Predicile televizate sunt văzute, de peste 7 milioane de telespectatori săptămânal şi peste 20 milioane lunar, în peste 100 de ţări. Predicile sunt difuzate, de asemenea, 24 de ore pe Sirius XM Satellite Radio, Chanel 128. A scris şapte cărţi, iar prima dintre ele a rămas pe lista celor mai bune vânzări de carte din New-York Times pentru mai mult de 200 de săptămâni.

***

P.S. „Veniţi fiilor, ascultaţi-mă pe mine, frica Domnului vă voi învăţa pe toţi; cine este omul cel ce voieşte viaţa, care iubeşte să vadă zile bune? Opreşte-ţi limba de la rău şi buzele tale să nu grăiască vicleşug. Fereşte-te de rău şi fă bine, caută pacea şi o urmează pe ea" (Psalm 33, 11-33).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

 

Lasă un comentariu