ROMÂNII - VICTIME ALE TRAFICULUI DE PERSOANE

Distribuie pe:

“În această perioadă deosebit de provocatoare pe care o traversăm cu toții, persoanele vulnerabile sunt în continuare expuse pericolelor, inclusiv traficului de persoane. Pandemia de coronavirus, cu care ne confruntăm, are efecte multiple, inclusiv în plan economic și social, iar măsurile impuse de autorități, în cadrul efortului general de a limita răspândirea virusului, au afectat cererea și oferta de pe piața forței de muncă. Multe persoane vulnerabile aleg să plece către orice ofertă de muncă, fără să-și ia minimele măsuri de precauție. După 15 mai, este posibil ca numărul acestor situații să crească. Din păcate, un număr destul de mare al victimelor traficului de persoane din Europa este reprezentat de cetățeni români”, preciza comisar șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela - coordonator Centrul Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.).

În acest context, persoanele care caută locuri și oportunități de muncă pentru a-și asigura veniturile necesare, ar putea fi tentate să accepte aproape orice propunere pentru un loc de muncă, ceea ce îi poate face vulnerabili la capcanele traficanților. Aceștia vor profita întotdeauna de lipsa de informație, de nemulțumirea privind nivelul veniturilor și de credulitatea persoanelor, încercând să le transforme în victime, în scopul exploatării.

După un astfel de episod de exploatare, suferă întreaga familie, recuperarea materială, emoțională sau psihologică, făcându-se foarte greu; ei pleacă la muncă tocmai pentru că au ajuns la o limită de suportabilitate.

Nevoia de coeziune socială

Conform conducerii Centrului Regional Tg. Mureș al A.N.I.T.P., în situația actuală, avem nevoie din ce în ce mai mult de coeziune socială. Poate că suntem foarte grăbiți când ieșim din casă pentru a merge la cumpărături și suntem preocupați mai mult de măsurile sanitare și grija zilei de mâine. Însă, în aceste momente, oamenii cei mai vulnerabili, printre care și victimele traficului de persoane, sunt cei mai expuși și au nevoie de ajutor. Cei care intră în contact cu potențiale victime ale traficului, nu trebuie să rămână impasibili.

În acest scop, este nevoie de o implicare consistentă a actorilor sociali, în vederea coagulării eforturilor pentru diminuarea acestui fenomen.

Recomandări pentru cei care doresc să plece la muncă în străinătate

Pentru cei care doresc să plece la muncă în străinătate, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane recomandă: Verificați temeinic, utilizând mai multe surse de informare (site-uri, Facebook - grupuri destinate locurilor de muncă, Registrul Comerțului etc.) firma la care urmează să vă angajați, precum și agenția de plasare a foței de muncă (dacă este cazul); Înainte de părăsirea țării, semnați un contract de muncă în limba română sau într-o limbă pe care o cunoașteți foarte bine. Contractul trebuie să conțină clauze clare referitoare la activitățile pe care urmează să le desfășurați, programul de muncă, drepturile salariale etc.; Refuzați orice angajament care ar putea duce ulterior la șantajarea dumneavoastră (plata unor servicii, a transportului, oferirea unor bani cu împrumut etc.); Anunțați persoanele de încredere când, unde și cu cine urmează să plecați și stabiliți o parolă de urgență pe care să o folosiți în caz de pericol; Notați coordonatele Ambasadei sau ale misiunii diplomatice a României în țara de destinație sau datele de contact ale unei organizații anti-trafic din țara respectivă; Dacă pe timpul călătoriei aveți suspiciuni, rețineți orice detalii privind traseul efectuat și persoanele care vă însoțesc; în cazul în care ajungeți, din nefericire, într-o împrejurare periculoasă, anunțați autoritățile (poliție, ambasadă) și informați orice persoană cu care intrați în contact despre situația în care vă aflați, spunea comisar șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela - coordonator Centrul Regional Târgu-Mureș al A.N.I.T.P.

Lasă un comentariu