FLACONIADĂ AUTOHTONĂ

Distribuie pe:

Chiar dacă pentru municipiul Târgu-Mureș avem un nou operator pentru serviciile de salubritate, problema colectării selective a deșeurilor este încă departe, fără a avea semne că se va ajunge în curând la o rezolvare acceptabilă. Aici ne referim la deșeurile urbane, termen folosit pentru deșeurile menajere de la populație și operatori economici. Situația este regăsită în aproape toate localitățile din județ, iar până una-alta, deoarece România nu s-a încadrat în termenul stabilit de Uniunea Europeană în această privință, plătește milioane de euro penalizări.

FLACOANE DE PLASTIC LA TOT PASUL

Chiar dacă nu ne putem plânge că am duce lipsă de coșuri stradale de gunoi, avem ocazia să dăm peste ambalaje de hârtie, carton, material plastic, doze de bere și băuturi răcoritoare aruncate prin spații verzi, trotuare, chiar și prin spații publice închise. Acest lucru se întâmplă chiar dacă în apropiere se află un coș stradal de gunoi, dar oamenii preferă să arunce gunoaiele cum vor ei.

EXEMPLU CONCLUDENT: PIAȚA “CARDINAL IULIU HOSSU”

Piața “Cardinal Iuliu Hossu”, cunoscută cu denumirile anterioare “Bulgarilor” sau “Panov”, este un exemplu foarte concludent în acest sens. Cu toate că piața este elegant amenajată, cu bănci, coșuri de gunoi, spații verzi, arbori și două monumente, în tot acest perimetru vezi doar flacoane de plastic, ambalaje, gunoaie mai mici sau mai mari, aruncate prin spațiile verzi și alei. Fenomenul care se perpetuează în această piață poate avea, ca una din explicații, stațiile de autobuze și faptul că aici staționează și autobuze care merg spre cartierele periferice ale orașului, în localitățile limitrofe și din județ. Omul venit la oraș cu treburile sale, după ce a servit o bere în stația de autobuz, aruncă flaconul la nimereală, ori îl lasă pe banca pe care a stat în așteptarea autobuzului.

UN FLACON ȘI “ISTEȚUL” CU GURA “SPARTĂ”

Expresia de “gură spartă”, în sens figurativ, se referă la persoanele limbute, dar la care limba le-o ia înaintea creierului și vorbesc prostii. Avem un exemplu în acest sens, petrecut în dimineața zilei de ieri, în stația de autobuze de pe strada Băneasa, la intersecția cu strada Depozitelor, în dreptul blocurilor de locuințe. Un cetățean, mai în vârstă, cu părul cărunt, în pantaloni scurți și cămașă albă, ținea o conversație cu alte vreo 5-6 persoane. Apare în stație o altă persoană, în vârstă și ea. Scoate din plasă un flacon de plastic și îl pune în coșul de gunoi. Tipul limbut își întrerupe pledoaria pentru câteva secunde, apoi grăiește spre cel nou-sosit: “Ascultă, mă! De ce arunci aici flaconul de plastic? Coșul ăsta de gunoi este pentru gunoi stradal. Te-am văzut și altădată, nu este pentru prima dată când faci asta. Du-te cu gunoiul la ghena din spate”. Tipul care aruncase la coșul de gunoi flaconul de plastic

îl întreabă pe limbut dacă este pe acolo vreun container pentru flacoane de plastic. Limbutul, după o scurtă ezitare, răspunde că este container pentru gunoi, în general. Evident, l-a luat gura pe dinainte și, iată de ce: Mai ales pe timp călduros de vară, multe persoane își cumpără un flacon de apă minerală sau răcoritoare. Conform logicii limbutului, flacoanele de plastic trebuie aruncate la ghena de gunoi, în amestec cu gunoiul menajer. Dar pentru că sosise autobuzul, cel “vinovat” l-a mai întrebat pe limbut dacă coșurile stradale de gunoi ar trebui să aibă sau nu instrucțiuni de utilizare. Ghena de gunoi pe care o invoca limbutul se află lângă o parcare, la capătul blocurilor, pe strada Depozitelor. Sunt patru containere în ghena de mărimea unui garaj, dar gunoiul se află preponderent în jurul ei, fiind una din cele mai infecte din oraș.

Lasă un comentariu