ÎN JUDEȚUL MUREȘ S-AU STINS TOATE FOCARELE DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ

Distribuie pe:

Interlocutor: dr. Lucian Goga - director adjunct la DSVSA Mureș

- Domnule director, suntem în perioada sacrificărilor la porcii de Crăciun, ce recomandați cetățenilor care cresc animale în gospodăriile populației, dar și celor care se aprovizionează cu carne de porc în această perioadă?

- În primul rând să se aibă în vedere faptul că porcul sacrificat în gospodărie este doar pentru consum familial, se interzice categoric valorificarea. Apoi, este recomandat să se evite achiziționarea cărnii de porc la colțul străzii, de la comercianți ambulanți. Celor care nu dețin un porc în gospodărie, pentru siguranța sanitar-veterinară, le recomandăm să-și procure carne de porc din unitățile alimentare autorizate. Obligatoriu, la sacrificare în gospodărie, să se recolteze o probă în vederea analizelor pentru Trichineloză. Aceste analize se fac în cabinetele medicilor veterinari. La sacrificare se va recolta crotalul auricular și depus la medicul veterinar, pentru a fi scăzut din Baza națională de date.

- Mai există în județul Mureș cazuri de Trichineloză la porcii domestici?

- Din data de 12 noiembrie 2021 nu mai există niciun caz de Trichineloză la porcii domestici. Recomandăm cetățenilor să sesizeze medicii veterinari din zonă în situația că apar semne de îmbolnăviri de la porcii din gospodărie sau la animalele sălbatice.

- Câți porci estimați că se vor scarifica în acest sezon, la nivelul județului Mureș?

- Circa 60.000 de porci vor fi sacrificați în această perioadă la noi, în județ.

- Cât costă o analiză de laborator pentru Trichineloză?

- Medicul veterinar de la cabinetele de specialitate practică o profesie liberală, prin urmare, fiecare medic își stabilește un tarif. Fiecare cabinet are afișat numărul de telefon al medicului veterinar, la care poate fi apelat în caz de nevoie. Mă bucur sincer că am reușit să stingem toate focarele de Pestă Porcină Africană de pe raza județului Mureș.

VASILE BOTA

Lasă un comentariu