„Baia de pădure" - tehnica niponă care alungă stresul

Distribuie pe:

Japonezii extind cu succes o nouă metodă de eliminare a stresului numită „Shinrin-Yoku", constând într-o plimbare prin pădure în cursul căreia armonia naturii intră în organismul uman prin intermediul tuturor celor cinci simțuri, relatează luni cotidianul spaniol El Pais.

„Baia de pădure" nu este o tehnică de meditație, ci o plimbare în care să se acorde atenție miresmei plantelor, foșnetului vântului, și întregii game de culori și texturi oferite de mediu. Experții recomandă ca, în același timp, să se bea un ceai sau o infuzie pentru ca și simțul gustului să participe la această experiență. Bineînțeles, recomandă totodată închiderea telefonului mobil.

Japonia, țara care a creat termenul „karoshi" (moarte prin exces de muncă) și care are una din cele mai mari rate ale sinuciderilor, privește acum spre natură și pădurile sale - care ocupă 67% din teritoriu - pentru a-și regăsi pacea și echilibrul.

Se speră ca, în mai puțin de zece ani, să existe 100 de situri de „forest theraphy", păduri îngrijite în mod special pentru ca persoanele stresate să practice „Shinrin-Yoku".

Niponii sunt primii care se străduiesc să dovedească prin studii științifice impactul pe care îl are asupra sănătății simplul mers pe jos prin aer liber. Sunt însă și alte țări - precum Coreea de Sud, care a investit peste 140 de milioane de dolari în centrul „National Forest Therapy Center" ce ar urma să fie finalizat în acest an, sau Finlanda - care doresc să studieze în profunzime impactul pe care arborii și plantele îl au asupra sănătății fizice și psihologice.

Lasă un comentariu