Dupa desemnarea candidatilor,intra in scena„ "SFORARII!?„"/>

In toamna, "prezidentialele„„
Dupa desemnarea candidatilor,intra in scena„ "SFORARII!?„

Distribuie pe:

Perioada concediilor este doar una�aparenta. Caci, desi mai e "ceva� vreme pana la "prezidentialele� din toamna, dar si pana la debutul oficial al campaniei electorale, in culisele partidelor se desfasoara o munca� febrila. Pentru ca "sforarii� din fiecare partid au iesit din amorteala si, la indicatia aspirantilor la fotoliul de la Cotroceni, totul este pregatit la "amanunt�. Dupa ce ca, in prima faza, clasa politica (din partidele care "emana� candidati) a devenit (insa, de abia, in perioada urmatoare, incepe circul!), brusc, apropiata de cetateni, in "laboratoarele� partidelor se lucreaza de zor la o puzderie de bannere, prin care candidatii ne vor privi zambitori, de pe blocuri, din intersectii sau de pe marginea soselelor, a magazinelor etc. In curand, o sa-l vedem, bunaoara, pe Victor Ponta (ca tot e preferat in sondajele realizate prin Oltenia si Moldova!) intr-un banner mare cat un bloc cu 10 etaje, pe C.P. Tariceanu (omul cu vreo� sase neveste!), zambindu-le liberalilor "reformatori�, si, in portrete mai mici (caci vorba unui sustinator al PSD, "nu toti are bani ca noi!�), ceilalti vor fi "postati� pe la colturi de strada sau bulevarde!

Pe de alta parte, desi, cum spuneam, campania electorala nu a inceput, jurnalele de stiri ale TVurilor abunda in date privitoare la�viata privata, activitatea politica a unor candidati (ori a celor apropiati lor!), incat sa vedem si sa auzim (desi unii chiar stiam) cate matrapazlacuri, afaceri oneroase au facut!

In paralel, politicienii � care apar tot mai des pe la TV � se intrec in mostre de responsabilitate, decenta, echilibru, modestie si, nu in ultimul rand, de ingrijorare fata de soarta milioanelor de romani, a tarisoarei lor pe care, in paranteza fie spus, o candidata (nu-i dam numele, o stie toata lumea!), n-a ezitat sa o barfeasca, denigreze pe la Bruxelles, vorbind de "lovitura de stat� la un referendum! Ei, dar acum, votul conteaza�

Din pacate, acelasi episod trist este reluat o data la cinci ani, intr-un cuvant, aceleasi exhibitii festiv � propagandistice (cuvantul kitsch este putin spus) se repeta la fiecare cinci ani. Toti, fara exceptie, plang, ca la comanda, pe umarul napastuitilor (votantilor!), incaltand fara nicio remuscare (si nerusinare), daca e cazul � si chiar a fost cazul in acest an ploios! � cizmele de cauciuc sau puloverele rupte atunci cand vor sa arunce praf in ochii electoratului.

�Si nu exageram, deoarece la noi e altfel decat in SUA, Anglia, Germania si in alte tari cu democratii avansate, consolidate. Oare unii candidati vor proceda si in acest an ca in trecut? Ca, in loc de programe, sa le ofere alegatorilor, in campania electorala, mici, bere, sarmale si carnati, cetatenii asociind� competenta candidatilor cu actiunile caritabile izolate? Vom vedea. Oricum, sa ne mai miram atunci ca suntem pacaliti de la o campanie la alta?

De aceea, incheiem aceste randuri cu marele Constantin Tanase, o figura cheie a teatrului de revista de la noi, care, in pamfletul "Vin ai nostri, pleaca ai nostri, noi ramanem tot ca prostii�, mai spunea: "Rau era cu�der, die, das�/ da-i mai rau cu� "davai ceas�/ De la Nistru pan�la Don/ Davai ceas, davai palton/ Davai ceas, davai mosie/ Haraso tovarasie�. Asta, apropo si de plecarea, in curand, a lui Basescu de la Cotroceni!

Dupa desemnarea candidatilor,intra in scena„ "SFORARII!?„">

Lasă un comentariu