La zi, in agricultura mureseana

Secerisul la graul de toamna este in plina desfasurare, din suprafata
de 27.920 ha, pana la ora actuala s-a recoltat 50 la suta, cu o productie
medie, la nivel de judet, de 4.050 kg/ha. Ing. Liviu Timar, director executiv
la DADR Mures, ne-a declarat ca productia totala de grau pentru
panificatie, de 113.000 de tone, estimata a se obtine in judetul Mures,
asigura necesarul pentru consumul de paine al judetului, chiar si un
excedent pentru export sau mutatii in alte judete. Deocamdata, pretul
pe piata oferit de angrosisti este de 0,62-0,65 kg pentru graul de
panificatie la STAS. Sunt in curs de recoltare si celelalte culturi
cerealiere, cu productii foarte bune. La sfecla de zahar trebuie sa se
acorde o atentie deosebite tratamentelor fitosanitare impotriva
cercosporiozei, obligatoriu se vor efectua 2-3 tratamente. La culturile
furajere, anul acesta numai cine nu a dorit nu si-a asigurat fanul necesar
pentru iarna. La lucerna se coseste a treia ora, iar la fanete naturale
sunt sperante pentru o recolta buna de otava.
Probleme au aparut in zootehnie datorita valorificarii laptelui, capitol
care descurajeaza proprietarii de bovine sa-si extinda efectivul de
animale. Din discutiile purtate cu Iacob Boca, presedintele Asociatiei
Crescatorilor de Bovine din judetul Mures, am retinut ca fermele care
produc peste 2.000 de litri de lapte zilnic primesc 1,4-1,5 lei pe litru de
lapte livrat, iar micii producatori care predau laptele la centrele de
colectare primesc 1-0,8 lei /litru, in functie de zona, procesator,
cantitate livrata. Pretul prea mic la laptele din productia interna nu se
justifica prin productia mare in perioada verii, mai ales ca Romania isi
asigura doar 60 la suta din necesarul de lapte pentru consumul
populatiei si procesare, diferenta de 40 la suta provine din Ungaria
sau din alte tari din comunitatea europeana.

Lasă un comentariu