Apropo de economia subterana„
Prostitutia si drogurile,incluse in PIB?

Distribuie pe:

Mai multe tari membre UE si-au pus intrebarea: ce s-ar intampla daca sexul pe bani, drogurile si traficul de toate tipurile ar fi incluse in PIB-ul tarilor europene? Asta, dupa ce, recent, noile standarde ale Sistemului European de Conturi (SEC 2010) recomanda ca din luna septembrie aceste activitati subterane sa fie luate in calculul produsului intern brut care masoara activitatea economica a unei tari si crearea de bogatie, noteaza Le Monde.

Biroul European de Statistica � Eurostat � a si facut recomandari: ca, in cazul prostitutiei, sa se ia in calcul "intrarile�, cum ar fi inchirierea unui apartament si cumpararea de echipamente.

La droguri, Eurostat recomanda inmultirea cantitatii consumate cu pretul mediu in vigoare in strada, la care se adauga si costurile de transport si depozitare ale traficantilor de droguri.

De fapt, aceasta abordare nu este noua. Potrivit sursei citate, exista tari unde ponderea economica a acestor activitati ilegale este deja inclusa in calculul PIB-ului de mai multi ani, dar imbunatatirile pe care le cere sistemul European de Conturi sunt facute si pentru armonizarea metodologica.

In ce o priveste, Romania se numara printre cele mai putin afectate tari, Comisia Europeana estimeaza ca includerea activitatilor subterane ar duce la o crestere a PIB-ului in Romania de sub 1%. Cu toate acestea, in majoritatea tarilor membre conturile nationale includ in estimarile lor de crestere economica valori cuprinse intre 2-4%.

Lasă un comentariu