FORUMUL CIVIC AL ROMANILORDIN COVASNA, HARGHITA SI MURES

Distribuie pe:

DECLARATIE PUBLICA

Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures, consecvent atitudinii sale civice pentru prezervarea si apararea valorilor perene ale poporului roman, pentru respectarea Constitutiei si a principiilor democratice ale statului de drept, exprima urmatoarea

luare de pozitie

fata de escaladarea plina de trufie nemeseasca, adoptata sententios de conducerea UDMR in doua chestiuni de politica externa, care revine exclusiv autoritatilor Statului Roman, cu competenta in politica externa, in primul rand M.A.E.

1.Dezavuam tensiunile provocate artificial de UDMR in arcul guvernamental, ca un reflex al atmosferei antiromanesti si antistatale intretinute in zonele Transilvaniei cu populatie de nationalitate romana si maghiara, in special in judetele Harghita, Covasna si Mures, in legatura cu respingerea de catre Uniunea Europeana a initiativei aceluiasi UDMR, denumita ICE, privind protectia minoritatilor nationale.

Fara sa se consulte cu autoritatile Statului Roman, avand membri in Parlamentul Romaniei si in pozitia de aliat in Guvern ("loial� in exprimarea premierului), UDMR a initiat impotriva Comisiei Europene proceduri judiciare, la Curtea Europeana de Justitie de la Luxemburg. M.A.E. roman a formulat cerere de interventie la Curte, in interesul Comisiei Europene, care este o formula procesuala consacrata. Vine si surpriza aliatului "loial�, care reproseaza guvernului ca nu a fost consultat si, prin presedintele sau Kelemen Hunor, a cerut premierului sa retraga interventia transmisa de M.A.E. in litigiile de la Curtea Europeana de Justitie si a amenintat cu iesirea de la guvernare, care, in opinia noastra, ar insemna si pierderea multor avantaje cu care s-au obisnuit in toate guvernarile.

Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures considera ca este o noua si repetata mostra de aroganta, de santaj, la adresa Guvernului, si de sfidare a intregii tari. Or, unde este logica reprezentantilor conducerii UDMR, daca emit pretentia de a fi discutat in guvern despre interventia M.A.E. sau retragerea acesteia, si, in mod simetric, se pune intrebarea: de ce UDMR nu a discutat in coalitie initiativa Minority Safe Pack si contestarea deciziei de respingere a Comisiei Europene la Curtea de Justitie a Uniunii Europene? De aceea, privim cu satisfactie ca, in sfarsit, M.A.E. a reactionat corect si oportun, cu fermitatea mult asteptata, care este pozitia Statului Roman, si ca este impotriva extinderii prerogativelor U.E. in problematica minoritatilor. M.A.E. este in deplin acord cu respingerea de catre C.E. a Initiativei Cetatenesti Europene (I.C.E.) privind protectia minoritatilor nationale, Minority Safe Pack, initiata de catre UDMR si sustinuta de Uniunea Federala a Nationalitatilor din Europa (FUEN), al carei vicepresedinte este Kelemen Hunor, pozitie publica pe care o impartasim.

Salutam si sprijinim pozitia publica a M.A.E. exprimata de ministrul de Externe, Titus Corlatean, in numele Romaniei, potrivit careia rezulta ca Romania sustine decizia principiala si corecta a C.E., potrivit careia, in acest domeniu, Uniunea Europeana nu are competente atribuite in baza prevederilor tratatelor fundamentale dupa care functioneaza acest for. Respingerea asa-zisei "initiative cetatenesti�, care este un surogat confuz de privilegii, la originea caruia se afla lobby-ul maghiar, si care este mascata din Europa, cu repetitie obsesiva de la inceputul secolului al XX�lea, inseamna ca oficialii europeni au inteles riscul ce-l comporta renuntarea la suveranitate de catre statele membre U.E., acordarea de prerogative suprastatale si privilegii, care ar deschide calea la destabilizari secesioniste si separatiste bazate pe fantasme etniciste, atat in Romania, cat si in alte state europene.

Forumul considera ca amenintarea cu iesirea de la guvernare este un santaj ieftin, un moft prin care se pune la incercare caracterul politicienilor care conduc azi Romania. Dovezile de antiromanism fiind deja indestulatoare si, stiind ca se lucreaza cu sarguinta, in toate guvernarile postdecembriste, la destramarea Statului Roman, national si unitar, cerem guvernului sa nu cedeze santajului si sa abandoneze calculele politicianiste in favoarea interesului public, partidele romanesti, in frunte cu prim-ministrul avand acum la indemana cel mai potrivit moment de a inlatura UDMR de la guvernare, cu toti acolitii care au primit functii si demnitati bine platite din banii contribuabililor romani. Altminteri, stapaniti de fantomele istoriei falsificate, vor parazita pe mai departe posibilitatea unei bune guvernari a treburilor acestei tari. 2. Salutam pozitia M.A. E. roman fata de dorinta UDMR de a deschide alte doua consulate ale Ungariei pe teritoriul Romaniei, in care UDMR se prezinta ca un factor decizional, ca un brat intins al unui centru de comanda antiromanesc.

Cerem ca premierul Romaniei sa tina cont de contextul in care evolueaza evenimentele, de radicalizarea tuturor celor care se pretind ca reprezinta minoritatea maghiara din Romania, unde UDMR face parte dintr-un scenariu mai sofisticat, si prin responsabilitatea functiei pe care o detine in stat si in interesul unui climat de ordine si buna convietuire, sa reevalueze "loialitatea� aliatului, prin masuri concrete pe care le-a promis el insusi la Toplita, la Adunarea Generala a Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures, in luna martie 2010. Ii reamintim premierului Victor Ponta ca, atunci, in prezenta unei sali pline cu romani din cele trei judete, a criticat guvernarea in care poruncile UDMR erau lege pentru guvernanti. Chiar daca este doar o firava punere la punct si luata cu rezerva limbajului diplomatic, salutam pozitia M.A.E. roman prin centrul de presa, referitoare la declaratiile UDMR privind deschiderea de noi consulate ale Ungariei in Romania. Este intru totul realist si intra in uzantele diplomatice, ca MAE Roman sa aiba competenta exclusiva a stabilirii si mentinerii de relatii consulare de catre Romania cu alte state, el avand sarcina realizarii politicii externe a statului roman.

Deschiderea de noi oficii consulare pe teritoriul Romaniei face obiectul conventiilor dintre statele interesate, este negociat direct intre ministerele de Externe ale statelor. Amestecul UDMR in aceasta chestiune este cu atat mai grav si de neacceptat prin faptul ca face parte din coalitia guvernamentala, de ale carei avantaje beneficiaza din plin, potrivit orientarii sale doctrinare.

Partidele politice si formatiunile cu scopuri politice, precum este si UDMR, nu au competente nicaieri in tarile democratice, in chestiuni de reprezentare diplomatica si consulara, deci nici in Romania. Pe langa a spune UDMR ca asemenea declaratii sunt lipsite de obiect, de onoare pentru Guvernul Romaniei, in frunte cu premierul Victor Ponta, trebuie sa li se reaminteasca, daca nu chiar sa-i someze ultimativ, ca fac parte din Guvernul Romaniei, si potrivit obligatiilor constitutionale trebuie sa lucreze in interesul acestei tari.

Sfantu Gheorghe, 9 iulie 2014

Lasă un comentariu