FLOAREA SOARELUI, O SPERANTA PENTRU APICULTORII MURESENI

La inceput de iulie, floarea
soarelui, o speranta pentru apicultorii
mureseni, isi deschide
inflorescenta spre Soare. In judetul
Mures anul acesta sunt cultivate cu
hibrizi de floarea soarelui 5.658 hectare, indicati pentru conditiile
agrometeorologice din judetul
Mures. Din nefericire nu exista o
evidenta precisa privind firmele
producatoare de samanta. Pentru
apicultori este important culesul de
nectar si polen, intr-o perioada
cand baza melifera a fost grav
afectata de conditiile meteorologice,
dar si de chimizarea excesiva
din sectorul vegetal. Hibrizii care se
autopolenizeaza sunt o problema
pentru albine, fiindca tubul floral
este mai lung si nu ajung la nectar
si polen. Practic, toti hibrizii de
floarea soarelui sunt importanti
pentru apicultori, doar ca la cei care
se autopolenizeaza uzura albinelor
este mult mai mare, iar randamentul
la cules mai mic. In orice caz, daca
se va pierde si recolta de miere la
floarea soarelui situatia devine
dramatica pentru apicultorii mureseni, mai ales ca cei care practica
stuparitul pastoral si s-au deplasat
in zona de munte la zmeura si
zburatoare nu sunt deloc incantati
de cules.
Se cade sa amintim cateva date
despre floarea soarelui, o planta
importanta pentru semintele bogate
in ulei, si pentru apicultura. Originara
din America de Sud, a fost adusa in
Europa, in secolul al XVl-lea, de catre
conchistadorii spanioli. Tulpina se
termina cu o singura inflorescenta
mare, numita calatidiu, un receptacul
plat, cu diametru de pana la
30 cm, care adaposteste florile.
Inflorescenta este alcatuita din flori
exterioare galbene, situate pe
marginea calatidiului intr-un singur
rand, si multe flori mai mici in interior,
in forma de tubulete, galben
deschis sau rosu aprins. Prin polenizarea
de catre albine, de la
floarea soarelui se obtine o miere
gustoasa si polen. Foarte importanta
este productia de seminte,
cu un continut in ulei de pana la
52 la suta din greutatea semintei,
un ulei cu gust placut care nu ranceze
ste usor. Turtele din care s-a
scos uleiul de floarea soarelui se
folosesc in industria alimentara la
fabricarea halvalei, margarinei si
a mezelurilor. Cojile semintelor se
folosesc in industria fibrelor
artificiale si la fabricarea drojdiei
furajere. In ultima perioada, uleiul,
trecut printr-un proces chimic de
esterificare, este folosit la motoarele
Diesel, combustibil ecologic.
Cu atatea utilitati importante,
nu este de mirare faptul ca agricultorii
mureseni au reintrodus in
exploatatii aceasta cultura.

Lasă un comentariu