CARNEA PROCESATA DUBLEAZA RISCUL DE DECES LA BARBATI

Cercetatorii suedezi de la Institutul Karolinska din
Stockholm, citati de descopera.ro, sustin ca
barbatii care mananca doi carnati pe zi prezinta
un risc de doua ori mai mare de a muri din cauza
insuficientei cardiace, comparativ cu cei care
mananca rareori mezeluri. Hamburgerii, sunca, salamul si alte tipuri de alimente din carne
procesata sporesc mult riscul acestei afectiuni, dar, surprinzator, carnea rosie neprelucrata
nu pare sa aiba aceleasi efecte nocive.
"Studiul nostru s-a desfasurat pe o perioada de 12 ani si a avut in vedere 37.035 de
barbati, cu varste cuprinse intre 45 si 79 de ani. Cei care mancau peste 75 de grame de
mezeluri pe zi aveau un risc cu 24% mai mare de a suferi de insuficienta cardiaca si un risc
de doua ori mai mare de a deceda din cauza acestei boli, comparativ cu cei care mancau
cantitati mici de mezeluri. 75 de grame echivaleaza cu doi carnati, patru felii de sunca,
patru fasii de bacon sau un burger mic. Spre deosebire de carnea rosie simpla, mezelurile
din carne rosie contin sodiu, nitrati si alti aditivi alimentari, iar carnurile afumate si fripte pe
gratar contin si hidrocarburi aromatice policiclice, toate aceste substante putand contribui
la cresterea riscului de insuficienta cardiaca�, explica oamenii de stiinta.
Chiar si asa, ei recomanda oamenilor sa isi micsoreze consumul de carne rosie
neprocesata la cel mult doua portii pe saptamana. Studii anterioare au aratat ca un consum
ridicat de carne rosie mareste riscul aparitiei atacului de cord, a cancerului de intestin si a
altor boli grave. Desi cercetarea a implicat doar barbati, cercetatorii cred ca aceleasi
tendinte sunt susceptibile sa fie constatate si la femei.

Lasă un comentariu