Concert coral

Distribuie pe:

La Catedrala Ortodoxa "Sf. Treime", din Sighisoara, a avut loc un regal coral, la care si-au dat concursul Corul "Ecclesia" al Parohiei Ortodoxe Dorna Candrenilor si Corala Preoteasca din Bazinul Dornelor, dirijor preotul drd. Gabriel Gheorghita _ Doroftiese, prin acest turneu reusind sa intoarca vizita corului "Vox Animi" Sighisoara, cel care, cu un an in urma, a participat la un festival coral in zona Moldovei. Numerosul public a avut bucuria unui regal de cantec coral de o deosebita tinuta si interpretare concertistica, la reusita contribuind si locul ales, casa Domnului, ce a avut darul unor momente inaltatoare, precum insusi ruga prin cantec indreptata spre cer. Piesele religioase au putut fi audiate gratie parteneriatului cultural-religios, incheiat intre Asociatia Corala "Vox Animi" Sighisoara si Parohia Ortodoxa Dorna Candrenilor _ Suceava.

Concertul, de fapt, dublul concert, cel sustinut de oaspeti si cel al corului "Vox Animi" - dirijor Ana Rodica Preoteasa, a fost anuntat, in stilul bine-i cunoscut, de "Tobosarul Cetatii", alaturi de strajer.

Despre vizita cultural-artistica, ne-a vorbit dirijorul drd. Gabriel Gheorghita: "Venirea la Sighisoara a fost posibila gratie binecuvantarii Inalt Preasfintitului Arhiepiscop Pimen al Sucevei si Radautilor, de anul trecut, existand un parteneriat incheiat pe activitati culturale intre corul Ecclesia al bisericii "Dorna Candreni" si corul preotesc din acea parte de tara, respectiv corul "Vox Animi" Sighisoara, care, tot anul trecut a luat parte la Dorna, la festivalul national inchinat compozitorului bucovinean Isidor Vorobchievici (nascut la data de 18 mai 1836 si decedat in 1903, la Cernauti), fost preot, pedagog, dirijor de cor, folclorist, compozitor si scriitor ucrainean, prin creatia sa aducand contributii insemnate la cultura muzicala romaneasca. Intalnirea de la Sighisoara, consolidand relatiile mai mult decat
prietenesti dintre cele doua entitati culturale. Repertoriul bogat, vastitatea abordarilor muzicale fac din corul moldovenesc o poarta veritabila deschisa spre cer, in care "rugaciunea devine litanie al unui timp in care fratietatea, cuvantul smerit in ingemanare de voci, apropierea de Dumnezeu alina sufletele". In frumoasa aula baroca din Primaria municipiului Sighisoara, au rasunat, inviorand aerul Cetatii, prelucrari folclorice si corale.

La final, parintele protopop Ovidiu Dan a spus: "Am inhalat aroma pura si datatoare de sete de eternitate, un preludiu al acelei tulburatoare perioade care se contureaza la orizont si care incepe odata cu Sfantul si Marele Post al Sfintelor Pasti". Mustind de intelepciune, acesta a continuat: "Daca ai loc in inima cuiva, incapi si in casa lui, chiar daca are numai o camaruta esti bine primit, iar daca nu ai loc in inima cuiva nu ai loc nici in casa sa, chiar daca are o suta de camere", socotindu-i pe cei ce canta solii care-L aduc oamenilor pe Dumnezeu.

Lasă un comentariu