La SCJU Mures,
SERVIREA MESEI „ "CA IN FILME„!

Distribuie pe:

Pacientii internati la Spitalul
Clinic Judetean de Urgenta
Mures (SCJU) au scapat cel
putin de o grija: ei nu mai risca
sa faca toxiinfectii alimentare de
la mancarea ce li se serveste si
nici sa incalce dieta recomandata
in functie de boala de care
sufera. Desi aceasta situatie
poate parea "ca in filme�, ea este
cat se poate de reala, gratie unui
proiect al Consiliului Judetean
Mures si al conducerii spitalului,
realizat prin sponsorizare din
partea a doua firme private �
Azomures si Linde Gaz Romania � si pus in practica in aceasta
saptamana. Este vorba despre un
sistem ultramodern de portionare
si livrare a hranei, de la bucatarie
si pana la patul bolnavului.

Mancare de spital,
ca la mama acasa�

Chiar daca am semnalat inaugurarea investitiei, ar
fi pacat sa nu le impartasim cititorilor nostri mai multe
amanunte despre acest sistem ce pare desprins din
filmele stiintifico-fantastice.
Imaginati-va ca, de la bucataria situata vizavi de
spital, hrana este dusa la bolnavi printr-un tunel destul
de lung, sapat pe sub strada Gheorghe Marinescu.
Daca pana acum, mancarea era carata si apoi
distribuita direct din oalele si cratitele in care a fost
gatita, de cele mai multe ori ajungand la pacient rece
de-a binelea, noul sistem permite portionarea si
ambalarea hranei in boluri si, apoi, in tavi speciale,
pentru fiecare pacient, inchise etans, ceea ce elimina
cu totul contaminarea acesteia pe timpul transportarii,
dar o si pastreaza calda pana la servire. Dupa ce
sunt etichetate in functie de varsta pacientului si de
boala de care sufera acesta, tavile sunt carate pe
sectii, cu ajutorul unor carucioare ultramoderne. Prin
urmare, bolnavul va avea parte de "mancare de spital,
ca la mama acasa�.

Targu-Mures - primul centru
de referinta din Romania

Foarte mandru de inaugurarea noului sistem de
livrare a hranei pentru pacienti, dr. Ovidiu Butuc,
managerul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta
Mures, le-a multumit reprezentantilor celor doi
sponsori, respectiv domnul Peter Liptak, director
economic la Azomures, si doamna Iulia Oprea, director
al Linde Gaz Romania, dar si presedintelui Consiliului
Judetean Mures, Ciprian Dobre, pentru sprijinul acordat
in privinta realizarii tuturor modificarilor de infrastructura,
si echipei de la SCJU, pentru ca, intr-un timp extrem
de scurt, a reusit sa se adapteze noilor cerinte.
"Pe langa cresterea calitatii serviciilor din punct
de vedere al alimentatiei acordate pacientilor si
eliminarea pierderile pe parcursul procesului de
repartitie a mancarii, implementarea noului sistem
modern, la standarde europene, reprezentand cea mai
mare investitie de acest nivel din tara, este un pas
important in transformarea Targu-Muresului in primul
centru medical de referinta din Romania�, a declarat
dr. Ovidiu Butuc.

Pacientul,
in centrul atentiei!

Domnia sa a adaugat ca oportunitatea unui astfel
de sistem a aparut ca urmare a principiului pe care ar
trebui sa il aiba toti cei care lucreaza in sistemul
medical, si anume ca pacientul este situat in centrul
atentiei. "Plecand de la aceasta premisa, trebuie sa
asiguram toate serviciile, atat medicale, cat si
nemedicale de cea mai buna calitate, conforme cu
normativele si standardele europene. Odata cu noul
sistem modern de portionare si livrare a hranei, la
nivelul spitalului, se vor realiza economii majore,
cuprinse si estimate in urma studiilor de fezabilitate
intre 90.000 si 100.000 euro pe an�, a mai precizat
managerul SCJU Mures.

*

Pentru ca in recipientele speciale hrana ramane
calda peste doua ore, pacientii care, la ora mesei, se
afla la diverse tratamente sau la analize nu trebuie sa
isi faca griji ca vor ramane flamanzi: tava cu mancarea
destinata anume lor ii asteapta langa pat.
Dupa servirea mesei, tavile, bolurile si farfuriile sunt
transportate inapoi la blocul alimentar, pentru a fi
igienizate in "malaxorul� ultramodern de spalare, clatire
si uscare a vaselor, parte integranta a noului sistem.

Lasă un comentariu