INSPECTORATUL DE POLITIE JUDETEAN MURES
A DECLANSAT ACTIUNEA "FOC DE ARTIFICII 2013"

Distribuie pe:

Politia Mureseana a declansat actiunea pentru prevenirea si combaterea evenimentelor negative, generate de incalcarea normelor legislative care reglementeaza regimul materiilor explozive si desfasurarea operatiunilor cu obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice.

Politia mureseana, prin Serviciul de Arme, Explozivi si Substante Periculoase, a declansat la nivel judetean o ampla actiune de verificare a modului de respectare a dispozitiilor Legii nr. 126/1995, privind regimul materiilor explozive.
Scopul actiunii consta in cresterea sigurantei cetateanului, prin prevenirea si combaterea evenimentelor negative, generate de incalcarea normelor legislative ce reglementeaza regimul materiilor explozive si desfasurarea operatiunilor cu obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice.

Actiunea vizeaza verificarea modului in care sunt respectate, in perioada sarbatorilor de iarna 2013/2014 dispozitiile Legii nr. 126/1995, privind regimul materiilor explozive, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la desfasurarea opera
tiunilor cu obiecte artizanale pe baza de amestecuri pirotehnice.

In cadrul actiunii sunt efectuate verificari la societatile comerciale identificate ca au achizitionat articole pirotehnice de la societatile importatoare, inclusiv la locurile de depozitare, in vederea stabilirii scopului in care au fost achizitionate, legalitatii operatiunilor derulate, destinatiei finale a obiectelor pirotehnice, a stocurilor existente si a modului de asigurare a securitatii acestora.

Politistii desfasoara activitati in vederea identificarii agentilor economici, persoane juridice si fizice, care efectueaza operatiuni, fara drept, cu obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice, fata de acestia urmand a fi dispuse masurile legale prevazute de art. 31, alin. 2, din Legea 406/2006, pentru modificarea si completarea Legii nr.126/1995, privind regimul materiilor explozive (sanctiunea pentru incalcarea acestor norme legale este inchisoarea de la 3 luni la un an).

Prin modificarile aduse legislatiei in domeniu in anul 2006, prin Legea nr. 406, s-a interzis comercializarea catre persoanele fizice a obiectelor artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II - IV, T.1, T.2, precum si

a artificiilor din categoria "obiecte zburatoare luminoase" si a pocnitorilor din clasa I.

Persoanele juridice autorizate in conditiile legii pot folosi aceste obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice numai in interes propriu si numai in locurile autorizate.

De asemenea, persoanelor fizice li se interzice confectionarea, detinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice alta operatiune cu obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din categoriile sus mentionate.

Obiectele artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice ce pot fi comercializate de catre persoanele juridice autorizate catre populatie, din clasa I, trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute in Sectiunea II, art. 5, din Hotararea Guvernului 536/2002, pentru aprobarea Normelor tehnice privind operatiile cu materii explozive.

In aceasta clasa I sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distractie foarte mici, de tipul artificiilor, cu o masa maxima de amestec pirotehnic de trei grame (de exemplu: Stelute, Lumanari scanteietoare, Jerbe cu scantei, Minifacle, Minisori, Inele de foc, Sateliti).
Articole pirotehnice ramase in stocuri din anii precedenti mentin riscul potential ca unele societati, cu buna-stiinta, sa eludeze legea si sa comercializeze astfel de obiecte catre populatie, in scopul obtinerii de castiguri ilicite.

Politia mureseana asigura cetatenii ca vor fi dispuse toate masurile necesare pentru prevenirea si combaterea, cu fermitate, atat a comertului ilegal cu obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice, cat si a folosirii ilegale a acestora.

Politistii vor desfasura toate activitatile necesare pentru asigurarea unui climat de ordine si siguranta civica, precum si pentru prevenirea producerii unor accidente sau pagube materiale pe fondul folosirii necorespunzatoare sau ilegale a obiectelor artizanale.

compartimentul informare

Si relatii publice

Lasă un comentariu