SPIRITUALITATEA, PARTE VITALĂ A ÎNGRIJIRII BOLNAVILOR

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la prestigioasa Universitate Harvard, citați de descopera.ro, susțin că spiritualitatea ar trebui să fie încorporată în îngrijire, atât pentru boli grave, cât și pentru sănătatea generală.

“Studiul nostru reprezintă cea mai riguroasă și cuprinzătoare analiză sistematică a literaturii moderne cu privire la sănătate și spiritualitate până în prezent, iar rezultatele indică faptul că atenția acordată spiritualității în bolile grave și în sănătate ar trebui să fie o parte vitală a viitoarei îngrijiri centrate pe persoană.

Spiritualitatea înseamnă îngrijirea întregii persoane, nu numai a bolii, această valoare fiind importantă pentru mulți pacienți atunci când se gândesc la sănătatea lor.

Spiritualitatea este modul în care oamenii caută sensul final, scopul, conexiunea, valoarea sau transcendența. Aceasta include religia organizată, dar se extinde mult dincolo pentru a include modalități de a găsi sensul final prin conectarea, de exemplu, la familie, la comunitate sau la natură.

În cercetarea noastră am identificat și analizat sistematic dovezile de cea mai înaltă calitate privind spiritualitatea în bolile grave și sănătate publicate între ianuarie 2000 și aprilie 2022. Din cele 8.946 de articole referitoare la boli grave, 371 de articole au îndeplinit cerințele studiului, la fel ca și 215 din cele 6.485 de articole concentrate pe rezultatele sănătății.

Astfel, am remarcat că, pentru oamenii sănătoși, participarea comunității spirituale la serviciul religios este asociată cu o viață mai sănătoasă, inclusiv cu o longevitate mai mare, un grad mai scăzut de depresie și mai puțin consum de substanțe.

Pentru mulți pacienți, spiritualitatea este importantă și influențează rezultatele cheie ale bolii, cum ar fi calitatea vieții și deciziile de îngrijire medicală. Implicațiile consensului au inclus considerațiile de spiritualitate ca parte a asistenței medicale centrate pe pacient și creșterea gradului de conștientizare în rândul clinicienilor și profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la beneficiile protectoare ale participării comunității spirituale.

Simplul act de a întreba despre spiritualitatea unui pacient poate și ar trebui să facă parte din îngrijirea centrată pe pacient, sensibilă la valori. Informațiile culese din conversație pot ghida în continuare inclusiv în luarea deciziilor medicale, fără a se limita la implicarea unui singur specialist în îngrijire spirituală”, explică oamenii de știință americani. (L.P.)

Lasă un comentariu