Lucrarile summitului sefilor de guvern din Europa Centrala si de Est _ China s-au incheiat cu adoptarea documentului Bucuresti _ linii directoare care prevede promovarea afacerilor in domeniul infrastructurii, IMM-lor, agriculturii, transporturilor feroviare si telecomunicatiilor. Anul 2014 fost declarat anul promovarii investitiilor in Europa Centrale si de Est _ China. Dupa acest moment au continuat cu atelierele de lucru pe cele cinci domenii de activitate economica. La o declaratie de presa cu omologul sau chinez Victor Ponta a afirmat ca discutiile de la Bucuresti au fost o ocazie pentru a prezenta regiunea ca pe un mare potential de dezvoltare. "Am incercat sa prezentam Centrul si Estul Europei ca fiind o regiune dinamica, cu o economie in crestere orientata spre investitii, cu potential semnificativ de dezvoltare in multiple domenii, cu proiecte importante la nivel regional in domeniul energiei, infrastructurii, investitiilor in educatie, inovatie si tehnologie".
Premierul chinez, Li Keqiang, a apreciat, la randul sau, ca este important ca de acum incolo sa se depuna efortul pentru a transpune in realitate proiectele discutate la Bucuresti. "Aceasta cooperare are o insemnatate deosebita din punct de vedere politic si economic. Important este sa depunem eforturi comune ca sa traducem programul nostru in realitati. Scopul nostru este de a indruma intreprinderile noastre sa cunoasca si sa aiba o cooperare complementara si avantajul reciproc. Relatiile China _ UE si China _ Europa Centrala si de Est sunt de respect reciproc si egalitate. Vom continua acest principiu in procesul de colaborare cu dumneavoastra".
La Palatul Victoria au continuat discutiile bilaterale ale premierului Victor Ponta cu omologii sai din Polonia, Slovacia, Cehia si Slovenia. Asadar, China si Europa Centrala si de Est au convenit sa-si intensifice cooperarea pe baza unui ghid agreat la forumul premierilor de la Bucuresti, reuniune la care participa 1.500 de oameni de afaceri din 17 state.
Sefii guvernelor aflati la Bucuresti au discutat si masuri concrete privind facilitarea liberei circulatii si incurajarea turismului intre China si tarile din Europa Centrala si de Est.
De mentionat ca intre China sl Romania au fost semnate 13 proiecte de importanta majora pentru ambele tari. Aceste proiecte vor respecta normele europene in materie de transparenta, a dat asigurari ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, la atelierul destinat energiei din cadrul forumului de la Bucuresti.