Septembrie 2013, mai ploios decat de obicei

Distribuie pe:

Mediile multianuale arata ca
luna septembrie este de obicei
mai secetoasa decat precedenta,
ca precipitatiile sunt mai scazute
cu circa 20 la suta decat in
august. Lucru oarecum firesc,
bine oranduit de natura, dat fiind
faptul ca septembrie este sezonul
coacerii depline, dar si al culesului,
la care se adauga pregatirea pe
scara larga a solului pentru
recoltele anului viitor. Anul acesta
insa septembrie se dovedeste mai
ploios, cel putin in primele doua
decade, ceea ce nu inseamna
neaparat un lucru foarte bun.
Pamantul are intr-adevar nevoie
de apa, ea este binevenita oricand,
daca nu este prea multa, dar
dezvoltarea corespunzatoare a
plantelor este o problema mult mai
complicata. Ele nu se simt in
"pielea� lor, daca in perioada de
deplina crestere si maturizare
sufera de seceta, iar la coacere
sunt suprasaturate de apa. Drept
dovada a ceea ce s-a intamplat
anul acesta, excelentul an agricol
preconizat nu mai este atat de
darnic, la final.
Asadar, la Targu-Mures a plouat
in aceste doua decade din
septembrie 46 l/mp, la Gurghiu 49 l/mp, la Sanger-Ludus 34,5 l/mp,
Adica aproape cat intr-o luna, a
carei medie multianuala este de
51 l/mp. Cea mai bogata in precipitatii
a fost decada 11-20 septembrie, cand
la Targu-Mures au cazut 37,8 l/mp,
adica 82 la suta din total. Pentru
ca in agricultura nu prea functioneaza
legea compensatiei pe
termen scurt, adica ploile venite
prea tarziu nu pot sterge efectele
secetei anterioare, asa cum s-a
intamplat in lunile iulie si august,
prin abundenta ploilor septembrie
ar putea sa puncteze, tot negativ,
in bilantul anului agricol, acestea
putand duce la diminuarea, mai
ales a productiilor de fructe si in
special la struguri, care, se pare,
si anul acesta sunt din belsug. Sa
speram ca totusi natura isi va
face propriile socoteli, astfel incat
ea sa ne poata indestula cu o
recolta rezonabila, care sa ne mai
indulceasca amarul vietii, pentru
ca romanul zilelor noastre a ajuns
sa fie multumit, in cele din urma,
si numai daca are ce pune pe
masa.

Lasă un comentariu