Instituția Prefectului Mureș tace suspect în privința unor procese de retrocedare a pădurilor

Distribuie pe:

Două cereri de revizuire au fost înaintate Judecătoriei Reghin și Tribunalului Mureș de către Comisia județeană privind stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Mureș (de pe lângă Instituția Prefectului Mureș), împotriva unor sentințe ale instanțelor de judecată care privesc retrocedarea unor importante suprafețe de terenuri și păduri către urmașii latifundiarului ungur Banffy Daniel. Aceste cereri sunt întemeiate pe noi documente puse la dispoziția comisiei menționate de către CNSAS, care relevă că Banffy Daniel a fost condamnat la opt ani de muncă silnică și zece ani de degradare civică, totodată, Tribunalul Capitalei RPR, Colegiul I Penal, prin Deciziunea penală nr. 2213/3 decembrie 1952, a dispus confiscarea integrală a averii acestuia.

După cum se arată în dispozitivul sentinței, Banffy Daniel, împreună cu Ernest Pater și soția sa, Ida Pater, sunt vinovați de „instigare la crime", întrucât „în luna septembrie 1940, cu ocazia intrării trupelor maghiare în comuna Lunca Bradului, în urma cedării Ardealului de Nord, au rostit discursuri incendiare la adresa românilor, spunând între altele că românii și-au bătut joc de unguri, au supt toate bunătățile acestei provincii, că nici nu se poate închipui ce umilințe și mizerii au suferit ungurii în cei 20 de ani de stăpânire românească a Ardealului și că acum a venit timpul răzbunării și răsplății acestor rele, ațâțând populația ungurească împotriva celei românești… În vara anului 1942, spunea că ungurii au fost împilați și maltratați timp de 22 de ani de valahii cei puturoși, că nu mai suportă și voiește ca frații săi din Ardealul de Sud să fie eliberați și readuși în Statul Ungar. Să se lupte cu îndârjire contra valahilor puturoși. Aceste cuvântări ațâțând spiritele, au instigat pe locuitorii unguri ai comunei care au început arestările și maltratările românilor, în colaborare cu soldații unguri. Rechizitoriul descrie în continuare maltratările săvârșite asupra unora dintre locuitorii români din comuna Lunca Bradului… Faptele acestor trei inculpați întrunesc elementele constitutive ale instigării la crimele săvârșite de ceilalți inculpați." (…) „… Au instigat populația maghiară și pe ostașii horthyști la săvârșirea de maltratări împotriva elementelor române din populația comunei Lunca Bradului, maltratări care au condus la moartea locuitorilor Căluș Ion și Ujică Constantin".

În mod curios, Tribunalul Mureș, Secția Civilă, a respins marți, 21 octombrie 2014, cererea de revizuire formulată de Comisia județeană privind stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Mureș, în principal în contradictoriu cu moștenitorii Bethlen Ana, Bethlen Suzana Agneta și Szentuky Eva, împotriva Deciziei Civile nr. 368/28 mai 2008, pronunțată de Tribunalul Mureș, în Dosarul nr. 1726/289/2006, considerând inadmisibilă respectiva cerere. Așteptăm cu interes motivarea acestei sentințe, în funcție de conținutul său urmând să sesizăm Consiliul Superior al Magistraturii pentru o justă implicare și analizare a acestui caz.

Cealaltă cerere de revizuire se află într-o situație cel puțin delicată (Dosar nr. 1858/289/2014), fiind amânată de trei ori consecutiv, Comisia județeană privind stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Mureș, fiind chemată să achite o cauțiune de 14.918 lei. Cum această comisie nu are nici patrimoniu, nici buget propriu, și întrucât, prin cutumă, ea este reprezentată de prefect în calitate de președinte și, evident, de Instituția Prefectului Mureș, totodată, având în vedere că prefectul este ordonator terțiar de credite, pentru a putea fi achitată respectiva cauțiune, banii trebuie virați Instituției Prefectului de către Guvern. Aici apare însă o mare problemă, raportându-ne la recentul scandal privind implicarea unor lideri de la vârful PSD în fraude și fapte penale cu privire la comenzi politice de „non combat", transmise instituțiilor statului, în procesele privind retrocedările de bunuri și proprietăți, în detrimentul statului român.

Pe această cale, solicit Instituției Prefectului Mureș să comunice public dacă dispune de fondurile necesare pentru achitarea cauțiunii pentru susținerea cererii de revizuire de la Judecătoria Reghin. Totodată, cer prefectului să facă publice motivele pentru care nu face cunoscută periodic situația proceselor aflate în continuare pe rolul instanțelor de judecată, atât din județul Mureș, cât și din Prahova, Botoșani, privind cele cca 80.000 de hectare de păduri revendicate de urmașii foștilor grofi.

Lasă un comentariu