29 IUNIE, ZIUA INTERNAȚIONALĂ A DUNĂRII

Distribuie pe:

Ziua Dunării este sărbătorită la nivel internațional la data de 29 iunie începând cu anul 1994, în semn de solidaritate între popoarele ce împart acest bun comun, în ciuda diferențelor de culturi și istorii, fiind unite de dorința comună de a proteja această resursă prețioasă.

Dunărea este, după Volga, al doilea cel mai lung fluviu din Europa și cel mai lung din regiunea Uniunii Europene. Format la confluența Brigach și Breg, la est de Donaueschingen (oraș german din Munții Pădurea Neagră, de unde i se trage și numele), fluviul străbate 10 țări, pe o distanță de 2.860 de kilometri, trecând sau atingând granița cu Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Moldova și Ucraina înainte de a se vărsa în Marea Neagră.

Debitul mediu este de 7.000 de metri cubi pe secundă, apele Dunării adunând, în drumul lor, peste 300 de afluenți. Acest volum imens face ca Dunărea să fie una dintre sursele vitale de apă potabilă proaspătă din Europa Centrală, “potolind setea” a peste 20 de milioane de oameni din regiune.

Fluviul străbate multe orașe europene importante, inclusiv patru capitale naționale - Viena (Austria), Bratislava (Slovacia), Budapesta (Ungaria) și Belgrad (Serbia).

Porțile de Fier este cel mai lung și cel mai mare defileu din Europa și de pe Dunăre. Are o lungime de aproximativ 130 de kilometri și face parte din granița dintre România și Serbia.

Delta Dunării este a doua cea mai mare deltă fluvială din Europa, după Delta Volga, și cea mai bine conservată de pe continent. Cea mai mare parte a Deltei Dunării se află în România, în timp ce partea de nord, pe malul stâng al brațului Chilia, este situată în Ucraina. Suprafața sa aproximativă este de 4.152 de kilometri pătrați, din care 3.446 de kilometri pătrați se află în România. În 1991, partea românească a Deltei Dunării a intrat în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

De importanță covârșitoare pentru biodiversi-tatea Europei, Dunărea adăpostește o mare varietate de habitate și specii rare și periclitate - printre care 320 de specii de păsări - iar ecosistemele de apă dulce ale Dunării Inferioare îndeplinesc servicii esențiale de mediu.

Peste 5.200 de specii de floră și faună sunt adăpostite de Delta Dunării, pe lângă faptul că ea asigură condiții de hrană mai multor păsări migratoare, de pasaj sau sedentare protejate la nivel european.

Flora Deltei Dunării este reprezentată în mare parte de o vegetație specifică zonelor umede și ocupă 78% din totalul suprafeței, în timp ce fauna sa este una bogată și variată în specii de mamifere, păsări, reptile, amfibieni, pești, crustacee, melci, moluște și insecte.

Fluviul este aproape în întregime navigabil (se poate călători din sudul Germaniei până la Marea Neagră), fiind considerat o adevărată “autostradă pe apă”.

În secolul al VII-lea î.Hr., marinarii greci au ajuns la Dunărea de Jos și au navigat în amonte, desfășurând un comerț intens, iar în antichitatea romană, fluviul a format granița Imperiului cu triburile din nord, aproape pe tot parcursul, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră.

Preferat ca traseu de călătorie, de către conducători, încă din cele mai vechi timpuri, Dunărea a fost numită mult timp “râul regilor”, iar Napoleon a numit-o “Regina fluviilor din Europa”.

A fost odată...

Până în anul 1970, când a fost acoperită de apele lacului de acumulare al hidrocentralei Porțile de Fier I, insula Ada Kaleh (din limba turcă Ada Kale, însemnând Insula Fortăreață) a constituit un important obiectiv turistic. Era situată la circa 3 km în aval de Orșova și avea o dimensiune de circa 1,7 km lungime și 500 m lățime.

Atestată documentar încă din 1430, insula populată de turci era renumită atât pentru peisagistica spectaculoasă oferită și pentru cultivarea trandafirilor, cât și pentru produsele ieftine și de calitate pe care turiștii le puteau achiziționa, prețurile fiind scutite de impozit: delicatese turcești, bijuterii, tutun, uleiuri și parfumuri de trandafir.

Sub titlul “Ultima primăvară la Ada Kaleh”, studioul Alexandru Sahia a realizat, în 1968, un documentar ce prezintă ultimele imagini înainte ca insula să fie înghițită de apele Dunării. Filmul poate fi vizionat pe adresa. https://www.youtube.com/watch?v=KMWYjnuSM5A

(surse: Blumenfield.ro; justfunfacts.com/interesting-facts-about-the-danube-river/; foto - expresdebanat.ro, dan-blog.ro)

Documentar de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu