ASOCIAȚIA PENTRU PROTECȚIA PĂSĂRILOR ȘI A NATURII GRUPUL MILVUS - NUMĂRUL CIORILOR DE SEMĂNĂTURĂ ÎN TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Cioara de semănătură este o pasăre care cuibărește în colonii, în ultimul deceniu s-a mutat în zonele locuite de oameni. Aparține grupului de păsări cântătoare, însă nu are o melodie prea plăcută, e neagră, cuibărește în grupuri și e destul de gălăgioasă, într-un cuvânt nu este un vecin prea plăcut.

Am primit numeroase plângeri despre “creșterea drastică” a numărului de ciori de semănătură, astfel, Grupul Milvus a realizat un recensământ al acestora în Târgu-Mureș.

Este al treilea an când realizăm această numărătoare completă, în întreg orașul. lată rezultatele!

În 2019, numărul perechilor cuibăritoare este de 975 de perechi, ceea ce reprezintă o mică creștere față de populația din anul anterior, de 917 perechi. Această creștere nu este semnificativă și nici numărul nu este prea mare pentru mărimea orașului. Problema apare cu terenurile pe care acestea le ocupă - unele sunt amplasate în zone unde deranjează foarte multă lume, cartiere liniștite, pline de verdeață și arbori înalți.

Dacă comparăm anul 2017 cu 2018, vom observa o creștere semnificativă. În 2017 am numărat 500 de perechi. Ce s-a întâmplat în această perioadă? În 2018, ciorile de semănătură care cuibăreau pe Insula de lângă oraș au fost alungate, iar acestea s-au mutat în oraș, în special în zona Cornișa, 7 Noiembrie și Aleea Carpați. Din păcate, nu putem dovedi, dar probabil că administratorii Insulei sunt responsabili de această creștere a numărului de ciori de semănătură din oraș. Deși, deranjul păsărilor încetează spre sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie (în această perioadă puii zboară din cuib), astfel, la începerea sezonului estival, pe Insulă, ciorile nu vor mai reprezenta o problemă.

Ce se poate face?

Problema ciorilor de semănătură ne preocupă de mult și încercăm să găsim soluții, dar nu este ușor. Noi iubim aceste păsări, iar cel mai bun sfat pe care-l putem da este să încercăm să trăim împreună cu ele.

De asemenea, este foarte important să nu fie deranjate coloniile de la marginea orașului, cele care nu deranjează pe nimeni - de exemplu, cele de pe partea fără blocuri din str. Libertății. Mai mult, s-ar putea încerca alungarea ciorilor de semănătură, din zonele unde cauzează deranj, spre pâlcurile de arbori și aliniamentele din afara orașului - însă strict înainte de perioada de cuibărire!

Pentru un astfel de proiect este nevoie de un parteneriat serios, la care suntem deschiși să participăm, din păcate nu vedem sprijinul autorității locale. Suntem deschiși să lucrăm și cu asociațiile de proprietari, însă printr-un dialog civilizat care nu implică idei de genul “să dispară toate ciorile din oraș sau să alungăm măcar păsările de lângă blocul meu”. Suntem deschiși la orice parteneriat care să aducă rezolvări concrete, atât pentru oameni, cât și pentru ciorile de semănătură.

Lasă un comentariu