„M-AM NĂSCUT ROMÂN"

Distribuie pe:

În urmă cu ceva vreme m-am întâlnit cu un grup de 28 de români din Basarabia, care a participat, la Reghin, la 109-a Adunare Generală a ASTREI. Printre participanți l-am cunoscut pe profesorul de fizică-matematică Ilie Șargarovschi, cu domiciliul în localitatea Iermoclia, raionul Ștefan Vodă din Republica Moldova. Un nume care nu pare de român, iar interlocutorul meu mi-a spus „m-am născut român."

Am aflat că profesorul Ilie Șargarovschi s-a născut în localitatea Iermoclia, Republica Moldova, dar este cu întreaga sa ființă român. Bunelul său a fost în această localitate, în perioada anilor 1933-1940, primar, drept pentru care nepotul acestuia s-a arătat mândru.

După absolvirea facultății din Tiraspol, a fost repartizat ca profesor pentru o scurtă perioadă de timp într-o localitate, după care, între anii 1986 și până în anul 1991, a fost director la Școala Normală din localitatea Iermoclia.

Amintind despre relațiile României cu Republica Moldova, interlocutorul meu mi-a mărturisit că acestea sunt bune și în ascensiune.

În prezent, profesorul Ilie Șargarovschi este pensionar și împreună cu soția sa se ocupă de problemele gospodărești.

M-am despărțit de românul-basarabean, făgăduindu-ne unul altuia că vom ține legătura printr-un schimb de scrisori.

Lasă un comentariu