ACTIVITATE PASTORALĂ ȘI GOSPODĂREASCĂ LA PROTOPOPIATUL ORTODOX LUDUȘ

Distribuie pe:

Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba-Iuliei, sosit la Luduș în vizită pastorală marți, 4 noiembrie 2014, a participat la slujba de Te-Deum în Biserica Ortodoxă Română cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel" și la Conferința de toamnă cu tema „Duhovnicie și cultură" a preoților din Protopopiatul ortodox al Ludușului. (Despre a cărei desfășurare a relatat părintele Ilie Bucur, protopop onorific al Sărmașului.). Înaltul ierarh, însoțit de arhidiaconul Rafael Orzeiu, a fost întâmpinat de părintele protopop Lucian Voșloban și de preoții convocați la conferință cu imnul arhieresc. Sfinția Sa i-a binecuvântat pe preoții Ionel Pintilie din Șeulia de Mureș, Silviu Feier din orașul Iernut, Iuga Colceriu, din Petrilaca-Cuci, care au oficiat slujba religioasă, și pe preoții care, sub îndrumarea părintelui Daniel Camară, din Sărmașu, au dat răspunsurile. Împreună cu părintele protopop Lucian Voșloban, a asigurat bunul mers al conferinței preoțești. În prezența domnilor Florin Urcan, deputat în Parlamentul României, Ioan Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș, a altor oficialități locale și a preoților, Înalt Prea Sfinția Sa a oficiat, împreună cu arhidiaconul Rafael Orzeiu, slujba de binecuvântare și de sfințire a sediului recent reabilitat al protopopiatului. La sfârșitul slujbei, Înaltul ierarh a avut cuvinte de prețuire la adresa părintelui protopop Lucian Voșloban pentru vrednica slujire a Domnului Iisus Hristos la Luduș și în protopopiat și pentru spiritul său gospodăresc, calități care îl situează printre cei mai harnici și activi protopopi din Arhiepiscopia Alba-Iuliei. În timpul agapei creștine, arhiepiscopul Alba-Iuliei s-a întreținut prietenește cu oficialitățile locale, cu ludușenii binevoitori pentru acțiunile sociale, culturale și educative ale bisericilor ortodoxe din Luduș și cu preoții din protoieria Ludușului.

* * *

De ziua Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir (26 octombrie), Biserica Ortodoxă cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel", din Luduș, păstorită de părintele protopop Lucian Voșloban și de preotul împreună slujitor Constantin Savu a fost neîncăpătoare pentru mulțimea enoriașilor veniți să participle la Sfânta și dumnezeiasca Liturghie. După slujba oficiată de părintele protopop Lucian Voșloban, împreună cu un numeros sobor de preoți și după oficierea Sfintei Împărtășanii, enoriașii au avut bucuria să-și revigoreze trăirea în strămoșeasca credință ortodoxă cu mesajele de dragoste creștină pentru Domnul nostru Iisus Hristos, pentru Sfânta Fecioară Maria, Născătoare de Dumnezeu, pentru eroii neamului românesc Mihai Viteazul, Sfinții martiri Brâncoveni, Avram Iancu, pentru părinții care ne-au dat viață și ne-au lăsat moștenire o patrie a limbii române, prin concertul de pricesne și de cântece patriotice susținut de Cenaclul „Lumină lină", din Sibiu, îndrumat de părintele Cătălin Dumitrean, consilier cultural al Mitropoliei Ortodoxe a Transilvaniei, redactor și director al postului de televiziune „Trinitas" al Patriarhiei Române. Împreună cu membrii cenaclului au cântat părintele protopop, preoții invitați, corul bisericii, enoriașii din biserică, mulți dintre ei tineri și copii. Au curs lacrimi mângâietoare și s-au rostit cuvinte de frățească mulțumire atât din partea ludușenilor, cât și din partea oaspeților sibieni. La slujbă și la concert au fost prezenți, ca invitați, preotul Iuliu Bacali, fost protopop al Ludușului, prof. Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș, ing. Ovidiu Dancu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, domnul Florin Urcan, deputat în Parlamentul României. La ieșirea din biserică, cu toții au fost invitați să servească din bunătățile pregătite de doamnele din comitetul de organizare a sărbătorii.

În aceeași zi, Cenaclul „Lumină lină" a fost prezent și în mijlocul creștinilor ortodocși din orașul Iernut, la invitația preotului paroh Silviu Feier.

* * *

La îndemnul și cu ajutorul părintelui protopop Lucian Voșloban, tinerii ortodocși Adrian Moldovan, Ionuț Grec, Eugen Dudilă, Georgiana Săvâșcă, Monica Deteșan, Mădălina Proca, Diana Oltean, Carmen Șuteu, Andrada Bercea, Emanuela Furnea, Cristina Csaplar-Călugăr, Vlad Grec, elevi ai Liceului Tehnologic din Luduș, însoțiti de profesorii Cristian Drăghia și dr. Mirela Cozma, au participat, în această toamnă, la Reuniunea Națională a Tinerilor Ortodocși Români, organizată de Patriarhia Română la Baia Mare, în cadrul Anului omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii) și al comemorării celor 300 de ani de la martiriul Sfinților Brâncoveni. Împreună cu alți 3500 de tineri ortodocși din România și din alte state ale lumii, au participat la evenimente liturgice, la conferințe și dezbateri pe teme religioase, civice și culturale, care îi interesează pe tinereii trăitori în această lume a contrastelor, și a contradicțiilor adesea ostile lor, au vizitat muzeele de istorie, artă și etnografie din municipiu, au fost fascinați de recitalul de muzică populară susținut de profesorul universitar Grigore Leșe, de întâlnirea cu actorul și scriitorul Dan Puric, de cântecele, dansurile și portul popular românesc din Maramureș, iar serile le-au petrecut cântând și dansând pe platoul din centrul municipiului. Este bine să se știe că acești tineri ludușeni sunt primii din istoria localității care au avut șansa să participe la o întrunire națională de importanța și amploarea celei organizate de Patriarhia Ortodoxă Română, la Baia Mare, în toamna anului 2014.

Lasă un comentariu