Apa și canalizarea, încă, un deziderat pentru mulți români!

Distribuie pe:

Anii trec, privațiunile rămân…

Se spune că, în curând, vom putea vorbi de un boom al pieței apei. Sau, cum remarca cineva, de un profit din apă cu bani europeni.

Într-adevăr, necesitatea aducerii sectorului apei la standardele comunitare va mobiliza o importantă parte a firmelor de construcții specializate în infrastructura de profil. De asemenea, cele 3,8 miliarde de euro, bani europeni destinați reabilitării și construcției sistemelor de alimentare cu apă, canalizare și epurare, vor atrage și alte tipuri de firme și servicii angajate în diverse activități economice, comerciale. Costurile necesare României pentru conformarea cu directivele europene a sectorului apei se ridică la 9 miliarde euro, astfel că bani europeni nici jumătate din cât este nevoie. Cel mai realist scenariu indică în acest caz un mare val de investiții în acest domeniu.

Conform studiilor realizate, autoritățile vor trebui ca până în anul 2015 să aducă la standardele UE un număr de 263 de aglomerări urbane cu un echivalent/locuitor mai mare de 10.000, și până în 2018, 2.346 de aglomerări urbane cu un echivalent/locuitor cuprins între 2.000 și 10.000. În prezent, accesul populației la utilități publice este încă foarte limitat, situându-se cu mult sub nivelul țărilor Uniunii Europene. Doar jumătate dintre români beneficiază de sistemul de alimentare cu apă și canalizare, în timp ce media în statele noi membre ale UE este de 70% și de 90% în statele cu vechime în cadrul uniunii.

Lasă un comentariu