MICA UNIRE DE LA 1878: UNIREA DOBROGEI CU ȚARA

Distribuie pe:

La 14 noiembrie 1878, Regele Carol I proclama întoarcerea Dobrogei la Patria-Mamă. Au trecut 136 de ani de atunci, evenimentul fiind marcat, ieri, la Constanța, printr-o suită de manifestări aniversare.

„În timpul războiului ruso-turc, Dobrogea fusese ocupată de trupele țariste, din aprilie 1877 până în noiembrie 1878. România a preluat administrația Dobrogei de Nord de la Rusia în data de 14 noiembrie 1878, când trupele române au trecut Dunărea spre a lua în posesie noua provincie. Într-o proclamație emisă pe data de 14 Noiembrie 1878, cu ocazia alipirii Dobrogei, domnitorul Carol I garanta tuturor locuitorilor provinciei că România îi va ocroti. «Voi de acum atârnați de un Stat, unde nu voința arbitrară, ci numai legea desbătută și încuviințată de națiune hotărește și ocârmuiește. Cele mai sfinte și mai scumpe bunuri ale omenirei: viața, onoarea și proprietatea, sunt puse sub scutul unei constituțiuni pe care ne-o râvnesc multe națiuni străine. Religiunea voastră, familia voastră, pragul casei voastre, vor fi apărate de legile noastre, și nimeni nu le va putea lovi, fără a-și primi legiuita pedeapsă»". (Prof. univ. dr. Constantin Iordachi)

Pentru a marca evenimentul, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța au avut loc vineri, 14 noiembrie, conferința cu tema „Ora deschisă de istorie", expoziția de fotografii și documente vechi din perioada 1848-1914, urmate de un spectacol de cântece și dansuri tradiționale ale etniilor din Dobrogea, intitulat „Artă și conviețuire în Dobrogea".

(Surse: wikipedia, adev.ro/nezv88)

Primul lungmetraj românesc, „Independența României", care a avut premiera pe 1 septembrie 1912 în București, realizat de Grigore Brezeanu și Aristide Demetriade, a fost prezentat, pe 30 aprilie, la Bruxelles, la Cinemateca regală.

Cea mai importantă retrospectivă dedicată filmului românesc organizată vreodată în Benelux, la Cinemateca regală a Belgiei, a debutat pe 3 aprilie 2014.

Retrospectiva, marcând 100 de ani de cinematografie românească, a inclus 21 de filme semnate de regizori consacrați ai „noului val" (Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu), de cineaști ai deceniilor trecute (Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Elisabeta Bostan, Andrei Blaier, Dan Pița, Mircea Daneliuc) și întemeietorii celei de-a șaptea arte (Grigore Brezeanu, Aristide Demetriade, Jean Georgescu), care conturează fresca cinema-ului românesc.

Lasă un comentariu