Religia va fi predată în școli doar la cerere!

Distribuie pe:

Curtea Constituțională a decis, săptămâna trecută, că obligația părinților de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educației, este neconstituțională. În plus, aceasta a hotărât, cu unanimitate de voturi, ca, dimpotrivă, o astfel de cerere să fie făcută doar de către cei care vor să studieze această disciplină.

Concret, conform unui comunicat de presă al Curții Constituționale, excepția de neconstituționalitate se referă la dispozițiile art.9 alin. (2), teza întâi, din Legea învățământului nr.84/1995 și dispozițiile art.18, alin. (2), teza întâi, din Legea educației naționale nr.1/2011, care prevăd că părinții care refuzau orele de religie pentru copiii lor erau obligați să facă cerere pentru ca elevii respectivi să nu participe la cursuri. De acum înainte, cei care vor fi nevoiți să depună cerere sunt părinții care își doresc pentru copiii lor frecventarea cursurilor de religie.

Până la recenta decizie a Curții Constituționale, religia era o disciplină opțională, care se studia de la clasa pregătitoare și până la clasa a XII-a.

Un proiect legislativ, aprobat tacit de Camera Deputaților, propune înlocuirea cursurilor de religie cu disciplina opțională „Etică și cultură civică", prin care să fie cultivate valorile morale de inspirație filosofică, științifică sau religioasă ale umanității, dar și spiritul critic, raționalitatea și empatia. 

Lasă un comentariu