Mere roșii, un volum de povești și povestiri de Voichița Elena Toma

Distribuie pe:

Noutăți la Editura CEZARA din Târgu-Mureș

Căutăm, ca oameni, surâsul lumii. Căutându-l, de atâtea ori, îl și naștem; pentru ca lumea să nu își piardă frumusețea.

Când citim, ascultăm sau scriem povești, suntem în curgerea de lumină a surâsului, dându-i lumii frumusețe. Mai ales dacă cel care intră în împărăția poveștilor este dascălul, veghind la felul cum crește viața, dinspre clipă înspre veșnicie.

Voichița Elena Toma este dascălul cu har, dragoste și răspundere pentru mugurii de viață pe care-i ocrotește. Cu har, dragoste și răspundere îi întâmpină în surâsul poveștilor și al povestirilor. După volumele Povestea castanului, Glasuri de cer și Băsmăluța, apărute la Editura CEZARA, Voichița Elena Toma prinde, în continuare, visul în mireasma cuvintelor, semnând învăluitoare pagini ale inspirației literare în volumul Mere roșii, cu ilustrația grafică a Roxanei Laura Vaida, pentru ca surâsul lumii să fie fără de sfârșit; sugerând că fiecare poveste e fruct, bucurând pe cei care-l gustă, îmbujorându-le gândul, precum merele roșii sub năvala razelor de soare.

Sunt inefabile întâlnirile cu Albă ca Zăpada, Harap-Alb, Zâna Zânelor, Frumoasa din Pădurea Adormită, Făt-Frumos din Lacrimă, personaje nemuritoare cărora, acum, Voichița Elena Toma le adaugă altele, la fel de vrednice și iubitoare de bine, primenind locuri și timpuri, deschizând mereu cer senin și făcând să dispară întunericul. Călătorim cu Rebecca și Albert, cu Liana și Smaranda, Bunica Iia și Moșul Petru, cu Dungatul sau Câinele Spic, descoperindu-le sufletul și fapta, în stare să ne facă mai îngăduitori, mai omenoși și mai harnici, desigur mai buni.

După Rabindranath Tagore, avuția poveștilor pe care au strâns-o oamenii de pe tot globul, din casă-n casă, din secol în secol, fie în vorbă, fie în scris, a depășit celelalte avuții omenești. Autoarea Merelor roșii detaliază, cu talent și sensibilitate aparte, această reflecție, știind că prin pagina de carte ființa umană se înalță acolo unde atotstăpânitor e spiritul.

Ferice de unitatea de învățământ care are asemenea dascăli, dar mai ales ferice de copiii care se întâlnesc în banca de învățătură cu asemenea oameni. Acum, bunăoară, călătorim cu personajele din Mere roșii, fiind și noi mere roșii la ferestrele vieții.

Lasă un comentariu