Exploatările forestiere, în plin sezon

Distribuie pe:

Sfârșitul toamnei și iarna sunt perioadele cele mai propice exploatării lemnului din pădure. În acest sens, la Ocolul Silvic din Lunca Bradului, deținătorul celor mai mari suprafețe de păduri din județ (peste 36.000 ha), au avut loc licitațiile privind valorificarea masei lemnoase alocate în acest scop pentru anul 2015. Despre ce anume este vorba, primim lămuriri din partea ing. Cosmin Dan, șeful Ocolului.

- Ce cantități de masă lemnoasă veți exploata anul viitor din pădurile pe care le gestionați?

- Este vorba de o cotă alocată de 100.000 mc, care nu înseamnă pur și simplu despădurirea unor versanți, ci defrișări tematice, care să aibă în vedere, igienizarea și mai buna întreținere a pădurilor. Întrucât nu avem doborâturi masive, va trebui să extragem lemnul de peste tot, fie în vederea unor replantări, eliminarea uscăturilor sau alte lucrări de curățire și întreținere.

- Recent au avut loc licitațiile, cum au decurs?

- Din totalul amintit de 100.000 mc a fost adjudecat dreptul de exploatare pentru 60.000 mc, urmând să organizăm și alte licitații pentru ceilalți 40.000 mc. Câștigătorii sunt zece societăți comerciale, din județ și din țară, care vor exploata în 400 de puncte de lucru aflate pe întreaga suprafață a Ocolului Silvic Lunca Bradului. Este o dovadă că nu se vor realiza defrișări pe suprafețe mari.

- Intuiți care va fi drumul lemnului din pădure?

- Cei care vor exploata pe raza Ocolului nostru au contracte cu unitățile prelucrătoare din țară, care sunt atât cu capital autohton, cât și străin. Credem că este în interesul fiecăruia dintre aceștia să asigure prelucrarea în țară, cât mai aproape de sursă și să exporte produse finite rezultate din bușteni și nu bușteni. Ne face plăcere să credem că lucrurile așa se vor întâmpla, dar nu putem garanta sută la sută. Odată cu schimbarea proprietarului, acesta va decide în propriul lui interes ce destinație îi va da lemnului din pădure.

- Acum este și sezon de vânătoare, în ce măsură v-ați propus valorificarea faunei pădurii?

- Sezonul este pentru urși și mistreți .Îl vom deschide puțin mai târziu pentru ca oamenii să-și poată aduna agoniseala din parcelele pe care le dețin și de prin grădini. Amintim celor amatori și care dispun de resursele necesare că fondul nostru de vânătoare este destul de bogat. Avem suficienți urși și mistreți, așa că îi poftim să-și încerce norocul, dar și măiestria prin pădurile noastre.

 

Lasă un comentariu