Eveniment La Colegiul Național „Papiu-Ilarian", din Târgu-Mureș, a luat ființă Cenaclul Literar „Nicolae Băciuț"

Distribuie pe:

„Nicio jucărie nu e mai frumoasă ca jucăria de vorbe. Copiii, ca și oamenii mari, sunt mai simțitori la vorbe decât la fapte, plăcându-le, mai mult decât faptele făcute, faptele povestite..." (T. Arghezi)

Reflectând asupra afirmației poetului consacrat, un grup de 13 elevi ai Colegiului Național „Al. Papiu Ilarian", susținut de profesoara Luminița Boboc, a decis să experimenteze îndemnul.

Așadar, făcându-și cunoscută intenția de a se constitui într-un cenaclu literar, și nu unul oarecare, ci purtând numele unui reprezentant de seamă al culturii mureșene, Nicolae Băciuț, elevii noștri au avut onoarea să-l întâlnească într-o primă „ședință de lucru" pe scriitorul N. Băciuț.

Poet și publicist, redactor la Televiziunea Română, scriitor cu numeroase premii și distincții literare, autor a peste 70 de cărți, printre care și „O istorie a literaturii române contemporane în interviuri" (vol. I și II), Director al Direcției Județene pentru Cultură Mureș, dl Băciuț le-a oferit elevilor noștri un exemplu de maturitate și responsabilitate artistică, de implicare susținută și dăruire.

Dialogul s-a bazat pe sinceritate, dezvăluindu-le elevilor adevărata dimensiune a eforturilor depuse, a autodeterminării și mobilizării lor.

Atrași de cuvânt, de forță magică a acestuia, tinerii speră că, sub îndrumarea mentorului lor, să poată descoperi și ei, în curând, valențele expresive ale „necuvintelor".

Activitățile cenaclului vor avea ca scop: descoperirea tinerelor talente din colegiul nostru, publicarea textelor reprezentative într-o revistă a cenaclului, participări la diverse lansări de carte, întâlniri cu scriitori, actori și artiști plastici consacrați, participarea la spectacole de teatru urmate de discuții cu actori și regizori, schimb de experiență cu alte cenacluri, excursii etc.

Elevii sunt, de asemenea, profund recunoscători doamnei Rodica Puia, poetă ea însăși, președinta Societății pentru Cultura și Literatura Română din Bucovina, filiala Mureș - o prezență extrem de caldă și stimulativă, doamnei psiholog Daniela Ilioasa, gazdă a întâlnirii respective, și, nu în ultimul rând, conducerii liceului, care s-a dovedit foarte receptivă la inițiativa elevilor.

„Urez succese nebănuite și zbor înalt Cenaclului literar Nicolae Băciuț, cu convingerea că lectura va continua să joace un rol fundamental în viața oamenilor, că accelerarea progresului tehnic va fi mereu însoțită de remedierea compensatoare a unui spațiu liber pentru închipuire, visare și căutare de sens..." (Mioara Kozak, Inspector Școlar pentru Limba și Literatura Română, Limba Latină, Inspectoratul Școlar Județean, jud. Mureș)

Lasă un comentariu