NEAGOE BASARAB, DESCHIZĂTOR DE DRUM ÎN CULTURA ROMÂNEASCĂ

Distribuie pe:

Joi, 26 septembrie, la sediul Ligii Pensionarilor din Târgu-Mureș, prof. pensionară Floarea Perțe, președinta organizației de femei din cadrul Ligii, a organizat o activitate culturală dedicată domnului Țării Românești, Neagoe Basarab, cel care, acum 500 de ani, ne lăsa drept moștenire un important document: “Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”. Conferențiari au fost profesorii Mihai Monoranu și Gheorghe Nistor.

Prof. Monoranu a expus contextul istoric în care se găsea Țara Românească la urcarea pe tron a lui Neagoe Basarab, politica acestuia de păstrare a independenței țării, de consolidare a ortodoxismului și, mai ales, ce a rămas în urma sa: Mănăstirea de la Curtea de Argeș, una dintre cele mai frumoase construcții bisericești din Europa vremii sale.

Lucrarea “Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie” (1519), socotit a fi un adevărat tratat de etică și morală românească, a fost mai apoi prezentată în antiteză cu lucrarea ,,Principele” a lui Machiavelli (1513), primul mare tratat de politică modernă cu principii clar definite, două tipuri de paradigmă umană, două tipuri de adevăr enunțat, total opus: Basarab își dorea un om cinstit, curat, cu dragoste de semeni, luptând pentru adevăr și dreptate, animat de credință și virtuți deosebite, pentru că așa fiind omul, așa va fi și țara, în vreme ce Machiavelli se pronunța pentru un om egoist, neclintit, ambițios, acționând mereu sub lozinca ,,scopul scuză mijloacele”.

Prof. Gheorghe Nistor a prezentat și comentat, în detaliu, poezia populară “Mănăstirea Argeșului” (Balada Meșterului Manole) care, alături de ,,Miorița”, reprezintă adevărate bijuterii ale poeziei noastre vechi.

Manifestarea s-a încheiat cu un moment artistic cuprinzând cântece patriotice interpretate de corul doamnelor pensionare și un moment poetic susținut de Felicia Albu și subsemnatul.

Lasă un comentariu