Tezaur dacic, expus în palierul Palatului Culturii

Distribuie pe:

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României - 1 Decembrie 2014 - Consiliul Județean Mureș, alături de Biblioteca Județeană Mureș, Muzeul Județean Mureș și Arhivele Naționale Mureș, a organizat începând cu ora 9.00, în foaierul Palatului Culturii, o expoziție dedicată Marii Uniri, completată de tezaurul dacic descoperit recent pe teritoriul județului nostru.

Cele paisprezece piese de argint descoperite la Mădăraș, reprezentând civilizația dacică dintre secolul I î. Chr. și secolul I d. Chr, au fost expertizate și clasate în categoria tezaur. Intrate în patrimoniul Muzeului Județean Mureș, piesele au o mare valoare istorică și documentară, datorită faptului că atestă existența unei elite dace pe teritoriul județului Mureș.

Pentru realizarea expoziției, Biblioteca Județeană a scos la lumină o parte din colecția de ziare interbelice - precum Mureșul, Glasul Mureșului, Unirea, Înfrățirea poporului și altele - ce reflectă modul în care Marea Unire a fost retrăită și percepută de mureșeni. Se regăsesc în paginile ziarelor și mărturii ale unor participanți mureșeni la Marea Adunare de la Alba Iulia. Muzeul Județean a pregătit pentru această expoziție 12 postere de mari dimensiuni, care se constituie într-o sinteză a anului 1918 în istoria românilor. Sunt surprinse acele momente de maximă importanță din istoria noastră națională care au creat contextul benefic Marii Uniri. Nu în ultimul rând, Arhivele Naționale Mureș au contribuit definitoriu la completarea tabloului zilei prin expunerea unor facsimile după documente din anii 1916-1923 referitoare la evenimentele premergătoare Unirii, la tratatele de pace încheiate, proclamații și mărturii ale vremii.

Lasă un comentariu