MOȘ NICOLAE

Distribuie pe:

Așteptată de toți copiii, iată că a venit și ziua mult îndrăgită de 6 decembrie, în care, Moș Nicolae se strecoară ademenit de cizmulițele curate și ciorăpeii roșii, să împartă dulciuri tuturor copiilor cuminți, și nu numai lor. Bătrânii spun că în seara în care moșul este așteptat să aducă daruri se deschid cerurile și Sfântul Nicolae se arată muritorilor, stând de-a dreapta Domnului.

Seara de 6 decembrie este una specială și bogată în obiceiuri care diferă de la o țară la alta. La noi, în România, există obiceiul ca oamenii să își aleagă o gazdă la care să se adune în cete, pregătindu-și colindele de Crăciun și de Anul Nou. În anumite zone, fetele coc plăcinte, iar flăcăii dau năvală peste ele și încep împreună o petrecere cu plăcinte. În Germania, Moș Nicolae este văzut ca un moș care poartă un sac în spate, o nuia într-o mână și o carte în cealaltă mână, în care sunt scrise faptele bune și cele rele ale tuturor copiilor. În Franța, se spune că Moș Nicolae, umblă călare pe un măgăruș, însoțit de Pere Fouettard (Moș Nuielușă) care-i altoiește pe copiii neascultători chiar în timp ce Moș Nicolae le dăruiește cadouri copiilor buni. În mod similar, în Olanda, Moș Nicolae, care dăruiește cadouri copiilor cuminți, este însoțit de Zwarte Pied (Petru cel negru), care-i pedepsește pe neascultători. În Austria, copiii așteaptă un Moș Nicolae înveșmântat în haine de episcop cu o carte mare în brațe, în timp ce, în Polonia, pe lângă haina episcopală, moșul mai poartă și baston episcopal, iar copiii îl așteaptă cu strigătele „A venit! A venit!". Ca o trăsătură comună a acestei sărbători mult îndrăgite, copiii din toată lumea își curăță ghetuțele sau cizmulițele bine de tot și le așază la intrare, așa încât bunul moș să le umple cu cadouri.

Numele sfântului ierarh Nicolae este unul dintre cele mai îndrăgite nume românești, deși originea sa este greacă, fiind compus din cuvintele nike - victorie și laos - popor. Având înțelesul „om ce face parte dintr-un popor victorios" , sau în alte traduceri „biruitor de popor", acest nume este purtat conform statisticilor de peste 812.000 de români, având corespondent de fapt în toate limbile de pe glob. Generozitatea legendară a Sfântului Nicolae a determinat ca ziua de 6 decembrie să fie una dintre zilele în care au loc cele mai multe acțiuni caritabile, de care beneficiază deopotrivă orfani, bătrâni și familii sărace. Sărbătoarea satului de Moș Nicolae, în trecut, presupunea ca în curtea bisericii, încă de dimineață, femeile să vină cu coșuri pline de mâncare și să întindă o masă mare, la care să se așeze tot satul după slujba destinată ctitorilor bisericii și morților.

Strămoșii noștri spuneau că Moș Nicolae are negreșit barba albă, pe care trebuie să o scuture, ca să ningă. Dacă se întâmplă să nu ningă, înseamnă că moșul a întinerit. Se mai spune și că neascultătorii trebuie pedepsiți prin lovirea cu nuielușa din lemn de măr, care se pune apoi în apă. Dacă nuielușa înflorește până la Crăciun, este semn că acela care a meritat pedeapsa a fost iertat, acesta fiind și motivul pentru care în unele colinde se pomenesc florile dalbe, flori de măr. În tradițiile românești, Sfântul Nicolae apare pe un cal alb, aluzie la zăpada care cade în luna decembrie; păzește soarele, care încearcă să se refugieze pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără lumină și căldură; este iscoadă a diavolului; stăpânește apele, fiind patron al corăbierilor pe care îi scapă de la înec; apără soldații în război, motiv pentru care aceștia îl invocă în timpul luptelor; ajută văduvele, orfanii și fetele sărace care vor să se mărite.

Dacă v-ați pregătit ghetuțele și ați fost cuminți, așteptați-l pe Moș Nicolae, pentru că el nu lipsește niciodată din casele celor care păstrează tradițiile și respectă credința din moși-strămoși.

Lasă un comentariu