DISPOZITIV DE REGLARE A DEBITULUI CARDIAC

Distribuie pe:

Noutăți la Institutul Inimii, din Târgu-Mureș

Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu-Mureș (IBCvT) va introduce, în premieră națională, un nou procedeu de implantare a unor dispozitive de reglare a debitului cardiac.

Potrivit dr. Horațiu Suciu, șeful IBCvT, este vorba despre „o pompă care asigură un debit de aproximativ 7 - 8 litri de sânge pe minut, pompă care se introduce în interiorul ventriculului stâng și care are rolul de asistare a circulației și de a absorbi tot sângele din ventricul, punând astfel în repaus mușchiul inimii, care nu mai poate face față acestei sarcini".

În prezent, pe lista de priorități a IBCvT, există aproximativ 100 de pacienți, în care sunt incluși și 30 de persoane care au indicație imediată de transplant, pacienți care au insuficiență cardiacă în stadiu avansat și care sunt compensați prin metode convenționale, cu medicație, pentru care implantarea acestor dispozitive de reglare a debitului cardiac nu înlocuiește transplantul, însă este o soluție temporară care permite stabilizarea pacienților.

„În principiu, toate materialele specifice chirurgiei cardiovasculare se plătesc din programul național de prevenire și combatere a bolilor cardiovasculare, deci le asigură Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Există o listă cu materiale care pot fi decontate prin acest program, aprobată prin ordin comun al Ministerului Sănătății și CNAS, în care sunt prevăzute și aceste dispozitive. Deci, și în acest moment, se pot achiziționa. Dar sunt foarte scumpe, de la 50.000 de euro în sus...", precizează dr. Horațiu Suciu.

Prin noul procedeu, pacienților care au nevoie de transplant li se va introduce o „inimă artificială", adică un dispozitiv care funcționează ca o pompă, preluând activitatea mușchiului inimii și reglând debitul cardiac.

AL PATRULEA TRANSPLANT CARDIAC DIN ACEST AN

În noaptea de 8 spre 9 decembrie 2014, la IBCvT Târgu-Mureș, a fost realizat al patrulea transplant cardiac din acest an. Donatorul a fost un bărbat de 41 de ani aflat în moarte cerebrală, de la care au fost prelevate cordul, cei doi rinichi (din care unul a ajuns la Cluj Napoca, iar celălalt la București), ficatul, care a ajuns la București. Dr. Horațiu Suciu a declarat că receptorul cordului este un bărbat din județul Brașov, în vârstă de 48 de ani, care suferea de cardiomiopatie dilatativă de origine ischemică, aflat în evidența IBCvT de peste un an și jumătate, care se afla în stare avansată de insuficiență cardiacă. „Starea pacientului este foarte bună, iar medicii implicați în efectuarea transplantului sunt mulțumiți și optimiști asupra evoluției ulterioare a receptorului", a precizat dr. Suciu.

Lasă un comentariu